SZTE Info

A sugárzó jövőről tartottak konferenciát az SZTE-n

Az atomenergia szerepéről, felhasználásáról, valamint kockázatairól értekeztek 2014. május 20-án „Az atomenergiáról – mindenkinek” című ismeretterjesztő konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. május 20-án immár harmadik alkalommal rendezték meg Szegeden azt az ismeretterjesztő konferenciát, melynek céljául az atomenergiával kapcsolatos kérdések eloszlatását tűzték ki. „Az atomenergiáról – mindenkinek” című előadás-sorozat fiataloknak és időseknek egyaránt rengeteg információval szolgált napjaink egyik legvitatottabb energiahordozójával kapcsolatban. Az Országos Atomenergia Hivatal, a Szegedi Tudományegyetem és a budapesti TIT Stúdió Egyesület együttműködésének eredményeként létrejött eseménynek az SZTE József Attila Tanulmányi és Informatikai Központ adott otthont. Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója beszédében köszöntötte a nagy számban egybegyűlt érdeklődőket. Mint mondta, a rendezvény fő célja, hogy az atomenergia különböző témaköreiben járatos szakemberek őszintén beszéljenek a téma pozitív és negatív oldalairól. Ennek keretében a nap során szó esett többek között az atomerőművek biztonságáról, a terrorizmus és a nukleáris célpontok nyújtott fenyegetésről és az atomenergia orvoslásban való felhasználásáról is.


A köszöntőt követő szakmai blokkot Lázár István, az OAH szakmai tanácsadója nyitotta meg. Informatív előadásában sorra vette a különböző sugárzásfajtákat és azok felhasználását. Mint kiderült, az emberek testét régóta éri sugárzás természetes forrásokból is. Ám a szervezetünk ezeket képes ezt rendszeresen elbontani. Továbbá rámutatott, hogy az atomenergiát rengeteg hasznos területen alkalmazzák, és csak egy igen kis szeletét használják atomfegyverekre. A soron következő előadásban Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató-helyettese beszélt arról, hogy milyen biztonsági óvintézkedések kötődnek az atomerőművek üzemeltetéséhez. Bevezette a nukleáris biztonság fogalmát, amely a hatóság által kijelölt sugárzás korlát betartatását jelöli. Részletesen elemezte, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie egy erőműnek, és milyen védekezési módok jöhetnek szóba. Végül pedig kitért a műszaki és adminisztratív garanciára, amelyek szintén a balesetek megelőzésének zálogai.


A szegedi „Az atomenergiáról – mindenkinek” konferenciára a szervezők tájékoztatása szerint a térség nyolc városának 15 iskolából érkeztek érdeklődő diákok. A nagyszámú jelenlévők az érdekes előadásokon túl az előtérben berendezett kiállítást is megtekinthették, ahol a sugárzásmérő felszerelésen túl a fúziós energiáról, a vészhelyzeti intézkedésekről és a hazai atomhulladék feldolgozásáról is olvashattak.

 

Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.