Bezár

Hírarchívum

Rendhagyó fizikaórák megyeszerte az SZTE munkatársaival

Rendhagyó fizikaórák megyeszerte az SZTE munkatársaival

2014. május 14.
3 perc

Csongrád megyében eddig hat településen – legutóbb Öttömösön – tartottak rendhagyó fizikaórát a Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai tanszékének munkatársai. Ignácz Ferenc és Molnár Dániel az elektromosság és az optika témakörét ismertették meg a diákokkal, akik közül a rendhagyó óra végén többen nyilatkoztak úgy: fizikusok szeretnének lenni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

delmaoba249 diák jár az öttömösi Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolába, közülük szinte mindannyian részt vettek a rendhagyó fizika órán. A Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai tanszéke olyan kistelepülési iskolákba viszi házhoz a fizikát, ahol nem tudják megoldani, hogy a gyerekeket elvigyék Szegedre a tanszékre.


- A cél a fizika népszerűsítése, hogy felkeltsük a gyerekek érdeklődését, és megszerettessük velük a természettudományos tantárgyat – fogalmazott Ignácz Ferenc, a tanszék tudományos munkatársa. Hozzátette: a rendhagyó fizikaórán bemutatott eszközökkel első és másodéves hallgatóknak tartanak kísérletes órákat, de mivel mindegyikkel látványos és izgalmas dolgokat tudnak mutatni, az általános iskolás gyerekek is nagyon szeretik ezeket a bemutatókat.


Megkérdeztük az egyetem munkatársait, nekik melyik berendezés a kedvencük. Ignácz Ferenc elárulta: mindegyik a szívéhez nő az embernek, Molnár Dániel pedig azt válaszolta: mindig az, amelyik úgy működik, ahogy eltervezte. A berendezések nagy részét ugyanis a tanszék munkatársai építik.


A majd kétórás bemutatón elektromágnesességtani és optikai kísérleteket láthattak a gyerekek. Láthatták, ahogy a Van de Graaf generátor „elfújja” a gyertya lángját, hogy a Tesla-transzformátorral fényt lehet csalogatni különböző világító eszközökbe, elmagyarázták a gyerekeknek, hogy hogyan működik a villám, és miért nem csak bele egy több ezer méter magasan szálló repülőgépbe. A Faraday-kalitkák arra valók, hogy egy fémháló leárnyékolja az adott területet, így véd a gyorsan változó külső elektromos tértől.


A több órás bemutatón Ignácz Ferenc és Molnár Dániel megmutatták a gyerekeknek az egyszerű optikai eszközök tárházát: a síktükröket és a gömbtükröket. Utóbbi kézről kézre járt: a gyerekek nevetve grimaszoltak a homorú és domború tükrökbe. Beszélgettek arról, hogyan keletkezik a teljes visszatükrözés révén a délibáb és a szivárvány, és bemutattak egy érdekes videót is, amelyből kiderült, hogy a hal is tudja a fizikát. A lövőhal ugyanis a vízből kiemelkedve vízsugárral lövi le áldozatát – többnyire bogarakat, szúnyogokat -, ahhoz pedig, hogy pontosan célba találjon, ki kell számolni a lövése parabolapályáját.


Hazhoz_megy_a_fizika_galeria
Házhoz megy a fizika - GALÉRIA


A fizikaóra végén a gyerekek kézbe vehették, kipróbálhatták a több tucatnyi eszközt. Ámulattal próbálták ki a berendezéseket, nagyon sokan kérdeztek, és a kísérletes óra végére kiderült, hogy a fizika most már sokkal több gyermek számára vonzó, mint a bemutató elején.


Az iskola kémia-matematika szakos tanára, Csonkáné Batiz Bernadett elmondta: nagyon örültek a bemutatónak, mert annak ellenére, hogy a természettudományos tantárgyakat igyekeznek kísérletekkel érdekessé tenni, a bemutatón látott eszközök közül alig egy-kettő áll rendelkezésükre.


A Szegedi Tudományegyetem Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai tanszékének rendhagyó fizikaóráját már megtartották Csólyospáloson, Üllésen, Forráskúton, Bordányban, Zákányszéken, most Öttömösön, de a következő hetekben még számos helyre látogatnak el a tanszék munkatársai varázslatos eszköztárukkal.


A rendhagyó fizika órák TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0005 azonosítószámú, „Ágazati felkészítés a hazai ELI projekttel összefüggő képzési és K+F feladatokra " című pályázat keretében, az Európai Unió támogatásával valósulnak meg.

 

Nyemcsok Éva Eső

Fotók: Nyemcsok Éva Eső



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek