Bezár

Hírarchívum

111 millió euró a szegedi lézerközpontra

111 millió euró a szegedi lézerközpontra

2014. május 09.
2 perc

A Európai Bizottság 2014. május 8-án jóváhagyta a Szegeden építendő „szuperlézer”, az Extreme Light Infrastructure (ELI) európai lézerkutató projekt attoszekundumos fényimpulzus forrás berendezésének megépítéséhez nyújtandó uniós támogatást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Európai Bizottság közlése szerint a tudományos létesítmény megépítéséhez 111 millió euróval járul hozzá az Európai Unió regionális fejlesztési alapja. Ez az ELI harmadik pillére az Európai Unióban. Az első Csehországban épült meg 236 millió euró uniós támogatással, a második pedig Romániában, és 180 milliót kapott az uniós büdzséből.

 

A brüsszeli testület szerint a projekt megvalósulása nagyban növeli majd Európa tudományos kutatási képességét, és több száz kutatót csábíthat Magyarországra. A bizottság úgy véli, hogy a „szuperlézer” megépülése Magyarország versenyképességét is javítja, és ahhoz is hozzájárul, hogy teljesíteni tudja az Európa 2020 stratégia keretében vállalt kutatási és tudományos célkitűzést. 2010-ben a tagállamok arra vállaltak kötelezettséget, hogy az évized végére teljes gazdasági teljesítményük 3 százalékát fordítják majd kutatás-fejlesztésre, Magyarország 1,8 százalékot vállalt, jelenleg pedig a GDP 1,3 százalékát fordítja erre a célra.

 

A brüsszeli testület közleményéből az is kiderül, hogy a “szuperlézer” jelentős hatással lehet a biológiai, vegyipari, energiaipari és orvosi kutatásokra is. A támogatási döntést jóváhagyó, regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szerint a projekt révén Magyarország, Románia és Csehország esélyt kap arra, hogy megvesse lábát az európai kutatási térképen, nagyon speciális képzettséggel rendelkező munkaerőt tartson meg, és megfordítsa az agyelszívást, új cégeket vonzzon a térségbe, és új lehetőségeket teremtsen a fiatal kutatók számára.

 

A szegedi ELI lézeres kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt első fázisa a GOP-1.1.1-12/B-2012-0001 európai uniós projekt keretében valósul meg. A lézeres kutatóközpont első fázisának megvalósítása 36,9 milliárd forint támogatási összeggel bír, ennek 85 százalékát az Európai Unió regionális fejlesztési alapja biztosítja. Az ELI – Extreme Light Infrastructure – az Európai Unió kutatási nagyberendezéseinek egyike lesz. Általa magyar közreműködéssel jön létre a világ első olyan szerkezete, mellyel a fény és az anyag kölcsönhatását a legnagyobb intenzitással lehet majd vizsgálni. A csongrádi megyeszékhelyen működik majd az attoszekundumos fényimpulzusok kutatásának legjelentősebb központja. A lézeres kutatóközpontot a tervek szerint 2015 közepére épül fel. Addigra elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része, és elindulhat a kutatómunka. A nemzetközi kutató- és tudóscsoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztését 2018-ig folytatják, ami megalapozhatja a nemzetközi jelentőségű kutatási eredményeket.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek