SZTE Info

Az SZTE 2014-ben is részt vesz a nyári Kanizsa Feszten

2014. július 9-én indul a Kanizsa Feszt a magyarkanizsai Tisza-parton. A négynapos kulturális fesztiválon a Szegedi Tudományegyetem több oktatója, munkatársa is előadást tart, miközben a fesztivál területén fölállított sátorban az SZTE Médiacentrum munkatársai adnak információt a szegedi egyetem képzéseiről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Vajdasági Kulturális Központ Egyesület 2013-ban azzal a céllal hívta életre a fesztivált, hogy a Vajdaságban élők kultúrájának fenntartását és továbbfejlesztését szolgálja. Idén is olyan rendezvényeket szerveznek, amelyek a hagyományápolásra, a helyi értékek megőrzésére, a művelődés, kultúra és a sport fejlesztésére épülnek.

A fiatalok körében népszerű fesztivál kiemelt programja a Nyári Szabadegyetem, melyen az SZTE több oktatója, munkatársa is előadást tart. A nyári egyetem 2014. július 9-i programján a civil szervezetek határon átívelő projektjeiről hallhatnak kerekasztal-beszélgetést az érdeklődők. A július 10-i program a Magyarkanizsa monográfiája II. címet viseli, melyen belül 15 perces blokkokban történészek tartanak előadást. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói közül Fejős Sándor Magyarkanizsa készülő monográfiája, Forró Lajos pedig Impériumváltások Magyarkanizsán címmel tart ismertetőt. Zakar Péter, az SZTE BTK Történeti Intézet Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék oktatója Magyarkanizsa történetéről, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc időszakától a kiegyezésig tartó periódusról szól, majd Molnár Tibor Magyarkanizsa az első világháború idején címmel tart előadást. Kávai Szabolcs a város két világháború közötti politikai, gazdasági, társadalmi helyzetét ismerteti, Valkay Zoltán a település építészettörténetéről beszél. Ugyanakkor a fesztivál területén fölállított sátorban az SZTE Médiacentrum munkatársai válaszolnak a szegedi egyetem képzéseit, az itteni továbbtanulási lehetőségeket érintő kérdésekre. A fesztiválon a fiatalok a Tisza-parti universitas 2014/15-ös felvételi kiadványával és a Szegedi Egyetemi Magazinnal is találkozhatnak.

A program vonzerejét különböző zenei produkciók is növelik. Sztárfellépők: Beatrice, Aurora, Elitni Odredi, Nevergreen, Ossian, Road. Az esti koncertek mellett délutáni programok is várják a közönséget: lesz kézművesutca, népzenei sátor, médiaműhely, ahol a televíziózás alapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, filmklub, egészségközpont, a legkisebbeket pedig gyerekprogramok szórakoztatják.

A részletes program a Kanizsa Feszt oldalán érhető el.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.