Bezár

Hírarchívum

Online segítségnyújtás az életvezetési tanácsadóban

Online segítségnyújtás az életvezetési tanácsadóban

2014. január 17.
4 perc

A Léleknavigátor internetes oldalt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete hozta létre, a honlapon az online tanácsadást az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ működteti – most már harmadik éve. Az első évben a szegedi egyetem hallgatóinak nyújtottak szolgáltatást, egy évvel később azonban már kibővítették: a 12-29 éves korosztály keresheti meg a szakképzett munkatársakat a dél-alföldi régióból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

leleknavigator_logo– Az online tanácsadás levelezés formában működik. Azt tudjuk vállalni, hogy a levelekre hét napon belül válaszolunk – mondta Tajti Péter irodavezető. – Azonnali segítségnyújtásra, krízishelyzetek gyors megoldására ez a rendszer nem alkalmas, éppen ezért állunk kapcsolatban az SOS Lelkisegély-szolgálat munkatársaival, és az elérhetőségüket is feltüntettük a leleknavigator.hu-n.

 

„Iránymutató a lelki élet világában” – ez a szlogen olvasható a barátságos, fiatalos honlapon. Az online tanácsadás fülre kattintva olvashatjuk azokat a témaköröket, amelyekkel már fordultak a tanácsadókhoz: pályaválasztás, partnerkapcsolat, levert hangulat, függőség, otthoni zűrök.

 

Érdekes aspektusra hívja fel a figyelmet a szakmai vezető, Szenes Márta. – Az egyetemi karok vonatkozásában az a tapasztalatunk, hogy azon szakok diákjai, ahol a hallgatóktól elvárják, hogy a mindennapokban kifelé legyenek mindig fegyelmezettek, sugallják azt, hogy minden rendben van velük. Ők kevésbé kérnek személyes formában segítséget, inkább választják az online tanácsadás virtuális terét.

 

A szakember elmondta: azt is tapasztalják, hogy a fiúk merészebben merik használni az interneten való segítségkérést, mint a személyeset. Ez azzal függhet össze, hogy a kultúránkban nem elfogadott a gyenge, pszichológiai problémákkal küzdő férfi. Az anonimitás itt is védelmet ad. – A fiatalok elsősorban párkapcsolati és családi problémákkal, pályaválasztási kérdésekkel, orvosi problémákkal fordulnak hozzánk – foglalta össze Sebő Tamás pszichológus. Elmondta: a megkeresések között azonos arányban van az egyetemista korcsoport és a 16-17 évesek köre.

 

– A hozzánk fordulók leveleiből az derül ki, hogy a párkapcsolati problémák alapvető oka az önbizalom és az önismeret hiánya – tette hozzá Tajti Péter. – A szülőkről való leválás, az önállósodás is sokak számára problémát jelent, vannak, akik emiatt keresnek meg bennünket.

 

Sebő Tamás beszélt még a speciális helyzetekről is: olyan szenvedélybetegek is megkeresik őket, akik korábban már részt vettek valamilyen kezelésen, vagy most először szeretnének szakemberhez fordulni. – Ez a szolgáltatás a nulladik lépcsőfok a segítségkérésben – mutatott rá a pszichológus. – A legtöbb esetben sikerülhet személyes segítségkérésre terelni a hozzánk fordulókat. A célunk az, hogy szükség esetén tovább irányítsuk őket a megfelelő szakemberhez.

 

Az online tanácsadás anonim ugyan – a honlapon csupán általános adatokat kell megadni, mint például nem és életkor –, de a tanácsadást kérők nagy része teljes névvel írja alá a levelét. Vannak, akik csak néhány sorban foglalják össze a problémájukat, és több levélváltás után nyílnak meg, mások viszont már elsőre három-négyoldalnyit írnak a tanácsadóknak.

 

– Az anonimitás mind a levélírót, mind pedig a válaszoló szakembert megilleti. Ezért személyes találkozás sosem jöhet létre kettőjük között. Vannak életvezetési nehézségek, melyek kezeléséhez, rendezéséhez olyan szaksegítség szükséges, mely igényli a személyes találkozást, pszichiátriai vagy pszichoterápiás szaktudást – mondta Tajti Péter. – Ez esetben mindig megtörténik a továbblépéshez szükséges alternatívák kidolgozása a levélíróval.

 

A tanácsadást nyolc olyan szakember végzi, akik segítő szakmában szereztek képesítést, mint például pszichológia, mentálhigiéné. A tanácsadókat Grezsa Ferenc készítette fel, az országban ő a terület egyik legelismertebb szakembere, egyben a szolgálat szupervizora is. A képzés során átadott anyagot mára már felnőttképzésre is akkreditálták.

 

Az online tanácsadást egy európai uniós pályázatból finanszírozzák, a SZITI Egyesület nyerte a támogatás „A Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda által a 12-29 éves fiatalok társadalmi részvételének fejlesztése az eddigi munka továbbfejlesztésével, új szolgáltatásokkal, módszerekkel” nevű TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0155 számú pályázatból a szolgáltatást 2014. májusig finanszírozzák. A folytatásra is vannak tervek: azon kívül, hogy a szolgáltatást szeretnék tovább vinni, még bővítenék is chates illetve skype-os elérésre.

 

A SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ elérhetősége: 6722 Szeged, Vitéz utca 17., telefon: 62/544-029, e-mail: dcentrum@stud.u-szeged.hu; esely@eletv.u-szeged.hu

 http://www.eletv.u-szeged.hu/

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek