SZTE Info

Online segítségnyújtás az életvezetési tanácsadóban

A Léleknavigátor internetes oldalt a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Pszichológiai Intézete hozta létre, a honlapon az online tanácsadást az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ működteti – most már harmadik éve. Az első évben a szegedi egyetem hallgatóinak nyújtottak szolgáltatást, egy évvel később azonban már kibővítették: a 12-29 éves korosztály keresheti meg a szakképzett munkatársakat a dél-alföldi régióból.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

leleknavigator_logo– Az online tanácsadás levelezés formában működik. Azt tudjuk vállalni, hogy a levelekre hét napon belül válaszolunk – mondta Tajti Péter irodavezető. – Azonnali segítségnyújtásra, krízishelyzetek gyors megoldására ez a rendszer nem alkalmas, éppen ezért állunk kapcsolatban az SOS Lelkisegély-szolgálat munkatársaival, és az elérhetőségüket is feltüntettük a leleknavigator.hu-n.

 

„Iránymutató a lelki élet világában” – ez a szlogen olvasható a barátságos, fiatalos honlapon. Az online tanácsadás fülre kattintva olvashatjuk azokat a témaköröket, amelyekkel már fordultak a tanácsadókhoz: pályaválasztás, partnerkapcsolat, levert hangulat, függőség, otthoni zűrök.

 

Érdekes aspektusra hívja fel a figyelmet a szakmai vezető, Szenes Márta. – Az egyetemi karok vonatkozásában az a tapasztalatunk, hogy azon szakok diákjai, ahol a hallgatóktól elvárják, hogy a mindennapokban kifelé legyenek mindig fegyelmezettek, sugallják azt, hogy minden rendben van velük. Ők kevésbé kérnek személyes formában segítséget, inkább választják az online tanácsadás virtuális terét.

 

A szakember elmondta: azt is tapasztalják, hogy a fiúk merészebben merik használni az interneten való segítségkérést, mint a személyeset. Ez azzal függhet össze, hogy a kultúránkban nem elfogadott a gyenge, pszichológiai problémákkal küzdő férfi. Az anonimitás itt is védelmet ad. – A fiatalok elsősorban párkapcsolati és családi problémákkal, pályaválasztási kérdésekkel, orvosi problémákkal fordulnak hozzánk – foglalta össze Sebő Tamás pszichológus. Elmondta: a megkeresések között azonos arányban van az egyetemista korcsoport és a 16-17 évesek köre.

 

– A hozzánk fordulók leveleiből az derül ki, hogy a párkapcsolati problémák alapvető oka az önbizalom és az önismeret hiánya – tette hozzá Tajti Péter. – A szülőkről való leválás, az önállósodás is sokak számára problémát jelent, vannak, akik emiatt keresnek meg bennünket.

 

Sebő Tamás beszélt még a speciális helyzetekről is: olyan szenvedélybetegek is megkeresik őket, akik korábban már részt vettek valamilyen kezelésen, vagy most először szeretnének szakemberhez fordulni. – Ez a szolgáltatás a nulladik lépcsőfok a segítségkérésben – mutatott rá a pszichológus. – A legtöbb esetben sikerülhet személyes segítségkérésre terelni a hozzánk fordulókat. A célunk az, hogy szükség esetén tovább irányítsuk őket a megfelelő szakemberhez.

 

Az online tanácsadás anonim ugyan – a honlapon csupán általános adatokat kell megadni, mint például nem és életkor –, de a tanácsadást kérők nagy része teljes névvel írja alá a levelét. Vannak, akik csak néhány sorban foglalják össze a problémájukat, és több levélváltás után nyílnak meg, mások viszont már elsőre három-négyoldalnyit írnak a tanácsadóknak.

 

– Az anonimitás mind a levélírót, mind pedig a válaszoló szakembert megilleti. Ezért személyes találkozás sosem jöhet létre kettőjük között. Vannak életvezetési nehézségek, melyek kezeléséhez, rendezéséhez olyan szaksegítség szükséges, mely igényli a személyes találkozást, pszichiátriai vagy pszichoterápiás szaktudást – mondta Tajti Péter. – Ez esetben mindig megtörténik a továbblépéshez szükséges alternatívák kidolgozása a levélíróval.

 

A tanácsadást nyolc olyan szakember végzi, akik segítő szakmában szereztek képesítést, mint például pszichológia, mentálhigiéné. A tanácsadókat Grezsa Ferenc készítette fel, az országban ő a terület egyik legelismertebb szakembere, egyben a szolgálat szupervizora is. A képzés során átadott anyagot mára már felnőttképzésre is akkreditálták.

 

Az online tanácsadást egy európai uniós pályázatból finanszírozzák, a SZITI Egyesület nyerte a támogatás „A Szegedi Ifjúsági Információs és Tanácsadó Iroda által a 12-29 éves fiatalok társadalmi részvételének fejlesztése az eddigi munka továbbfejlesztésével, új szolgáltatásokkal, módszerekkel” nevű TÁMOP-5.2.5/B-10/2-2010-0155 számú pályázatból a szolgáltatást 2014. májusig finanszírozzák. A folytatásra is vannak tervek: azon kívül, hogy a szolgáltatást szeretnék tovább vinni, még bővítenék is chates illetve skype-os elérésre.

 

A SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ elérhetősége: 6722 Szeged, Vitéz utca 17., telefon: 62/544-029, e-mail: dcentrum@stud.u-szeged.hu; esely@eletv.u-szeged.hu

 http://www.eletv.u-szeged.hu/

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. szeptember 30.

IMG_6486

Dr. Piros Györgyit belgyógyász-kardiológust, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ osztályvezető főorvosát és testvérét, Piros Ildikót, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt páros interjúnkban a szívről kérdeztük. Arról a szívről, amit sokat emlegetünk, de alig ismerünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 15.
  12:10 - 12:20
 • október 15.
  16:00 - 17:00
  A Szegedi Történészhallgatók Egyesülete (SZETE) és az SZTE 1956-os Emlékbizottság közös szervezésében
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  A Betűevők olvasókör megtalálható a Facebookon és havonta egyszer az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. Ebben a hónapban témánk az ókor. Beszélgetünk klasszikusokról, történelmi regényekről, hősökről és legendákról.
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  Megnyitja: Prof. Dr. Görög Márta, Alumni ügyekért felelős rektori megbízott
  Az SZTE Alma Mater MÁSkép(p) kiállítássorozata mérföldkőhöz érkezett. Az elmúlt évek során 30 kiállítást szerveztünk az SZTE volt hallgatóinak, illetve oktatóinak. Ezen alkalomból szervezzük meg jubileumi kiállításmegnyitónkat, amellyel szeretnénk megköszönni minden eddigi művésznek, hogy bizalmával megtisztelte az SZTE Alma Matert.
 • október 15.
  17:00 - 18:00
  Looking for someone to speak English to? In need of improving your speaking? Come practice your communication skills in a relaxed atmosphere by joining Conversation Club at American Corner Szeged! :) Sessions involve short presentations, Q and A, and small-group discussions on different topics and their American aspect.
  Facilitator: John Strauss