Bezár

Hírarchívum

Szabó István Oscar-díjas filmrendező és Prof. Dr. Szabó Gábor Rektor Úr átadja Szakács Eszternek a Sófi Ösztöndíjat

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Nőtt az állami ösztöndíjas helyek száma

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Nőtt az állami ösztöndíjas helyek száma

2014. január 16.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2014. február 8-án nyílt napra várja a felvételizést tervezőket és szüleiket a Rektori Hivatal épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.). A továbbtanulásról szóló cikksorozatunk alábbi részében bemutatjuk, hogy a tavalyi évhez képest hogyan változott az állami ösztöndíjas helyek száma az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly november 13-án aláírt részmegállapodása szerint 2014-ben minden szakon lesznek állami ösztöndíjas helyek. Ahogy arról már korábban is írtunk, tizenhat népszerű szakon központilag meghatározták a bekerüléshez szükséges ponthatárokat, ezeket pedig már nyilvánosságra is hozták. Legnehezebben a nemzetközi tanulmányok, a gazdaságelemzés és az alkalmazott közgazdaságtan szakokra lehet bejutni. Az idei ponthatárok alakulásáról bővebben itt olvashat.

A tavalyi évhez képest nőtt az állam által finanszírozott helyek száma a Szegedi Tudományegyetemen. 2013-ban több mint 10 500 állami helyet hirdettek meg 2014-ben pedig több mint 14 600 állami hely várja a leendő hallgatókat – írja az edupress.hu az Aktív Szemeszter országos felsőoktatási lap férőhelykörképének elemzése kapcsán. Az SZTE a legtöbb állami ösztöndíjas helyet a magyar nyelvű bölcsészettudomány képzési területen tudja meghirdetni, ahová 2 484 hallgatót várnak. A tavalyi 1930 helyhez képest ez 554-gyel többet jelent. A természettudomány képzési terület áll a második helyen, ahová 2 074 állami ösztöndíjas nyerhet felvételt. Ez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, hiszen 2013-ban mindössze 1 245 állami hely volt ezen a területen. Ezután következik a pedagógusképzési terület 1 580 hellyel. Itt tavaly kicsit több, 1600 állami ösztöndíjas hallgató kezdhette meg tanulmányait. A társadalomtudományok területén 1 300, a jogi képzésben 1 258, az informatikaképzésben 1 200 és a gazdaságtudományok képzési területen 1 160 állami ösztöndíjas helyre lehet jelentkezni. Ez utóbbi négy területen 2013-ban ezer alatt volt az állami helyek száma. Az egyes képzési területeken meghirdetett felvehető hallgatói létszám növekedése a felvételi eljárásban részt vevők számára azt jelenti, hogy nagyobb esélyük van bejutni a nappali munkarendű állami ösztöndíjas helyekre, mint a tavaly felvételizőknek.

Az idei felsőoktatási felvételi eljárás 2013. december 21-én indult, és a felvételizők legfeljebb öt helyet jelölhetnek meg. A 2014 szeptemberében induló alap-, mester- és osztatlan képzésekre 2014. február 15-ig lehet jelentkezni, majd február 23-ig hitelesíteni.

 

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2014. február 8-án (szombaton) 9 órakor kezdődő nyílt napon az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.). A szegedi egyetem képzéseit is bemutató nyílt napon az universitas vezetői ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában. Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

 


Az SZTE immár hagyományos februári, a felvételi jelentkezés határidejéhez közeli nyílt napjáról további információ itt olvasható.

Az SZTE kari nyílt napjairól további információ az alábbi linken olvasható. Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja: http://www.u-szeged.hu/felveteli

 

Korábban írtuk:

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? A kollégiumoktól az albérletekig

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Sportolj az SZTE-n!

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Tudnivalók határon túli jelentkezőknek

Miért a Szegedi Tudományegyetemet válaszd? Pontok és határok 2014-ben

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek