Bezár

Hírarchívum

Szakmai tájékoztatót tartottak a telemedicina jegyében

Szakmai tájékoztatót tartottak a telemedicina jegyében

2014. február 25.
2 perc

Az SZTE Rektori Hivatal épületében szakmai napon ismertették a „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt résztvevői az eredményeiket. Az előadások mellett kerekasztal-beszélgetésre is sor került, a középiskolásokat pedig demóvetítésekkel várták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0073 „Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken” projekt keretein belül a gyógyításhoz, az e-egészségügyhöz, az egészséges életmódhoz kötődő eszközök és alkalmazások kivitelezésén és fejlesztésén dolgoznak a szakemberek. A körülbelül a futamidő felénél járó (2012. február 1. és 2015. április 30. között megvalósuló) projekt keretében 2014. február 25-én szakmai napot szerveztek, hogy ismertessék az eddigi eredményeket, illetve a jelenleg is zajló kutatásokat.

A Rektori Hivatal dísztermében összegyűlteknek Gyimóthy Tibor professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta, hogy a telemedicina témája igen összetett. A pályázat nemcsak sok alprojektből áll, de rengeteg tudományos eredményen és alkalmazáson is dolgoznak a részt vevő kutatók. Gyimóthy Tibor hangsúlyozta, hogy ez alkalommal inkább az utóbbiakról lesz szó. Emellett fontos célkitűzése volt a szakmai napnak – az eredmények áttekintésén túl –, hogy felkészüljenek a szakmai-ipari partnerek számára tartandó március-áprilisi bemutatóra is.

Ezt követően Vilmányi Rita projektmenedzser röviden ismertette a projekt életútját. A pályázatban két egyetem (a konzorciumvezető Szegedi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem), valamint egy kutatóintézet (MTA Szegedi Biológiai Kutatóintézet) működik közre. Összesen 24 miniprojektet tartanak számon, bár ez a szám az elképzelések szerint változni fog a tényleges termékfejlesztés irányába való elmozdulással. A bemutató után az öt alprojekt vezetője vette át a szót, röviden kitérve a saját területének jelenlegi helyzetére és sikereire. A felmutatható publikációk számának növekedésén túl szó esett a különböző mérési folyamatok fejlesztéséről, a matematikai vizsgálatok területén történt előrelépésekről, a gyorsabb szoftverfejlesztés eléréséről, valamint a személyre szabható, adaptív cukorbetegségszint-mutató modell állapotáról.

A jelenlévők a nap során betekintést nyerhettek a különféle miniprojektekbe, melyeket negyedórás előadásokban prezentáltak. Délután kettőtől pedig kezdetét vette a kerekasztal-beszélgetés, melyet Gyimóthy Tibor vezetett. A kötetlen megbeszélés fő témája természetesen a nap során hallottak kivesézése, valamint az ipari termelés szempontjából legjövedelmezőbbek kiválasztása volt.

Míg a díszteremben folyt a tanácskozás, a Rektori Hivatal aulájában a telemedicinához köthető demókat tekintettek meg az érdeklődők. A szervezők célja a középiskolások bevonása volt, hogy velük ismertessék meg a készülő alkalmazásokat.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek