Bezár

Hírarchívum

Sikeresen vett részt az SZTE a nemzetközi akkreditációs eljárásban

Sikeresen vett részt az SZTE a nemzetközi akkreditációs eljárásban

2014. december 19.

Önként mérettette meg magát a Szegedi Tudományegyetem az European Universities Association (EUA) által működtetett intézményértékelési programban (Institutional Evaluation Program, IEP).

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai felsőoktatási intézmények között a Szegedi Tudományegyetem a hazánkban megszerezhető legnagyobb elismeréssel Magyarország Kiváló Kutatóegyeteme címmel működik. Ezzel a minősítéssel az SZTE a nemzetköziesedés jegyében dolgozik. A nemzetköziesedésben elért eredmények egyik mérőeszköze a különböző nemzetközi felsőoktatási rangsorokban megszerzett helyezés, a másik a nemzetközileg elfogadott külső akkreditációs eszközökkel történő megmérettetés. Az SZTE vezetése ezért úgy döntött, hogy a 2013/2014-es tanévben részt vesz az European Universities Association (EUA) által működtetett intézményértékelési programban (Institutional Evaluation Program, IEP). A felmérésben az universitas azt szerette volna megtudni, hogy nemzetközi viszonylatban hogyan értékelhetőek intézményfejlesztési és minőségi céljai, valamint az elérésük érdekében tett erőfeszítései.

Az „Institutional Evaluation Programme”-ban az SZTE a 2013/2014-es tanévben önkéntesen vett részt, arra 2013. június 30-án regisztrált. Ezt követően egy önértékelő munkacsoport kinevezése után az önértékelést az EUA által megadott irányelv alapján 2013. december és 2014. február között végezték el. Az EUA értékelő bizottságának első látogatásán, 2014. március 16–18. között kapott áttekintést az SZTE működéséről, nagyító alá vették az SZTE Általános Orvostudományi Kar, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar doktori iskolái, illetve az SZTE Bölcsészettudományi Kar működését. A második értékelő bizottsági programra 2014 áprilisának második felében került sor, amikor is a Mezőgazdasági, a Mérnöki, a Juhász Gyula Pedagógusképző, az Állam- és Jogtudományi, a Gazdaságtudományi, illetve az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kart vették górcső alá. Az SZTE-t „átvilágító” értékelő bizottság írásos jelentése 2014 júniusában készült el, melyben javaslatokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogyan tehetné az intézmény még hatékonyabbá, még gördülékenyebbé a működését. Az értékelő bizottság ajánlásokat fogalmazott meg többek között az egyetem döntéshozatali működéséről, az intézmény oktatási-képzési és kutatási folyamatairól, társadalmi felelősségvállalásáról és nemzetköziesedéséről. Az eljárásban való részvétellel a Tisza-parti universitas öt éven át használhatja minden egyetemi felületen, információs anyagon az „Evaluated by – Institutional Evaluation Programme” logót. A nemzetközi audit megszerzése erősíti az SZTE nemzetközi mérhetőségét, nemzetközi versenyképességét, biztosítja a külföldi hallgatók számára, hogy érdemes a Szegedi Tudományegyetem képzéseiben részt venni.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek