SZTE Info

szin_2014_kiemelt

Szegedi egyetemisták a SZIN-en

A Szegedi Ifjúsági Napokra kilátogatva, az újszegedi Partfürdőn sétálgatva lépten-nyomon a Szegedi Tudományegyetem hallgatóival találkozhatunk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jobb kezemet tenném rá (tényleg veszélyes fogadás lenne, hiszen jobbkezes vagyok), hogy a Szegedi Ifjúsági Napok résztvevőinek legalább 75 százaléka a Szegedi Tudományegyetem tanulója. Ezt az állítást támasztja alá az is, hogy az első nap estéjén tett partfürdői látogatásom során egymás után futottam bele egyetemista ismerőseimbe, barátaimba, tényleg szinte méterenként. A 2014. évi SZIN augusztus 26. és 30. között, ez az 5 nap a lehető legjobb kikapcsolódást nyújtja azoknak a diákoknak, akik egész nyáron át dolgoztak, és a mókuskerék újbóli beindulása előtt szeretnék egy kicsit jól érezni magukat. Nagy előny számukra, hogy mivel a városban tanulnak, van „stabil” lakhelyük (legyen az kollégium vagy albérlet), míg, akik nem egyetemisták, ráadásul nem is laknak a közelben, kénytelenek a sátrazást választani, vagy pedig valamelyik szegedi hotel vendégszeretetét élvezni. Természetesen a sátoros „életmódnak” is megvan a feelingje, ismerek olyanokat is akik, bár megoldhatnák kényelmesen, mégis inkább a közös kempingezést választják. Bejárva az egész területet megállapíthatjuk: ez a fesztivál nemcsak a koncertekről és az alkoholmámorról szól. Falmászás, rádiós kamion, csúszkálós stég, Civil Falu (mintegy 80 civil szervezet), fürdőzési lehetőség, hőlégballonozás: minden, mi egy nyitott, érdeklődő fiatal szemének-szájának-fülének ingere. Nem csoda, hogy vannak, akik már nem az első, és meggyőződésem szerint nem is az utolsó SZIN-jüket élik. Minden évben akad valami változás, valami új. Idén talán a „be-kicsekkolást” és a dupla karszalagot, illetve a vonalkódos leolvasást vehetjük ilyen újdonságnak. Persze van, ami a régi: neves hazai és külföldi előadók, a zenei skála minden részét átfogó koncertek, amelyek évről évre fiatalok tízezreit vonzzák. Ez a SZIN, a Szegedi Ifjúsági Napok 2014-ben.

 

A csütörtöki programajánló

 

A csütörtöki nap folyamán is több mint 30 fellépő közül válogathat a lelkes fesztiválozó tömeg, és ha szerencséjük lesz talán még Természet Anya is megkíméli őket az esőtől. A koncertek sorát D.S.A. nyitja meg, aki délelőtt 11 órától egészen 14:30-ig szolgáltatja majd a talpalávalót a deep, funky house hívei számára Medence Színpadon.16 órától a 2005 tavaszán alakult GOOD TIME BOYS együttes ad másfél órás koncertet az NNG Live!-ban. A Red Hot Chili Peppers tribute bandája mindig törekszik az improvizatív és kötetlen előadásmódra, amivel nagy sikereket arattak már a Szigeten, a VOLT-on ,vagy éppen a Hegyalja fesztiválon. Az esti „szekciót” a Paddy and the Rats nyitja 18 órától szintén az NNG Live!-ban. A nagy favoritok közül ezen az éjszakán a Lovasi András vezette Kiscsillag lép fel a Nagyszínpadon 19:30-tól.20:00-tól a Fish, 22:00-től a Supernem, éjféltől pedig az Alvin és a Mókusok zenélnek az NNG Live!-nál. A Nagyszínpadon 21:30-tól a Magna Cum Laude jelentkezik, és minden bizonnyal meghallgathatjuk majd a Szegedi Ifjúsági Napok „himnuszát”, a Szinezd újra című számot is.A Zeneszöveg.hu színpadán fellép 22 órától Szabó Balázs Bandája, majd éjféltől ugyanitt Zoltán Erika énekel majd az érdeklődőknek.

 

A SZIN honlapja:
http://www.szin.org/

 

Sok-sok további fotó a SZIN-ről az SZTE Hírek Facebook-oldalán

 

Korábban írtuk:

 

Elkezdődött a SZIN – több órás várakozás a beléptetésnél

A Szegedi Tudományegyetem a SZIN-en

A Szegedi Tudományegyetem is jelen lesz a SZIN-en


 

Farkas Levente

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében