Bezár

Hírarchívum

Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente

Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente

2014. április 22.
2 perc

2014. április 17-én az SZTE Rektori Hivatalának épületének díszterme adott otthont a Színház és történelem című előadásnak, mely során a neves előadó, Szörényi Levente a honfoglalás kori magyar történelem rejtelmeibe vezette be az érdeklődőket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szorenyi leventeA Kossuth-díjjal kitüntetett zeneszerző előadását Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora konferálta fel. Szörényi egy rövidebb, kötetlen bevezető után, melyből megismertük egy Szegedhez kötődő fellépés emlékét, három részre osztotta előadását. Mindegyik blokk egy-egy rockoperát járt körbe, általuk a színpadi művek utóéletébe és történelmi hátterébe kaptunk bepillantást. Minden rész elején egy jellegzetes jelenetet nézhettünk meg, keretet adva ezáltal az előadásnak.

Az első témakör Árpád fejedelem és a pozsonyi csata rejtelmeibe vezetett be, Szörényi alapossága már az elején szembetűnő volt, nemcsak korabeli forrásokat, de kortárs történészek írásaiból is hosszasan idézett, folyamatosan revideálta, kikérdezte és ütköztette egymással a fennmaradt történelmi iratokat. Az előadó a bejátszott jelenet – az Árpád népének fináléja – részleteit elemzte, megtudtuk, hogy az Árpád kezében szorongatott fegyver, az Attila-kard feltehetőleg egy bécsi múzeum raktárában porosodik. A legenda szerint Anasztázia királyné, I. András felesége ajándékozta a germánoknak, hogy ezzel támogassa fia, Salamon trónkövetelését.

Szörényi feltette a költői kérdést, miről is írtak az István, a királyban? Arra a problémára világított rá, hogy a sok forrás egymásnak ellentmond egymásnak, valamint utalt az örök igazság, vagyis hogy a történelmet a győztesek írják, torzító voltára. Éppen ebből kifolyólag nincs elég adatunk Koppányról, abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban felnégyelték-e, vagy merénylet áldozatává vált. Ahogyan arról sem rendelkezünk kellő információval, hogy pontosan mikor született, és hogyan halt meg Imre herceg.


Szorenyi_Levente_galeria
Rendhagyó történelemórát tartott az SZTE-n Szörényi Levente - GALÉRIA


Az est megválaszolatlan kérdésekkel zárult, Szörényi pedig Márai soraival búcsúzott a hallgatóságtól.

 

Ottroba Anna

fotók: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek