Bezár

Hírarchívum

Rangos nemzetközi gitárverseny zajlik Szegeden

Rangos nemzetközi gitárverseny zajlik Szegeden

2014. április 11.
3 perc

A XV. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivál keretében ötödik alkalommal rendezi meg az SZTE Zeneművészeti Kar a Szegedi Nemzetközi Gitárversenyt, mely 2014. április 10-én vette kezdetét. A mesterkurzusokból és koncertsorozatból álló zenei fesztivál 2014. április 13-án nagyszabású gálaesttel zárul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gitarfesztival1A gitárverseny idén is nemzetközi: 8 országból 20 jelentkező regisztrált a versenyre, az európai országok résztvevői mellett, Mexikóból és Malajziából is érkeztek fiatal tehetségek – mondta Pavlovits Dávid, a fesztivál művészeti vezetője. Hozzátette: a szervezők számára is nagy siker, hogy ilyen sok ország képviselteti magát a megmérettetésen, mivel így átfogó képet kapnak a világ más országaiban élő fiatal tehetségekről, illetve az ott zajló szakmai munkáról. A nemzetközi mezőnyben a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karát öt fiatal művész képviseli. – Az erős mezőny ellenére bízom benne, hogy jól szerepelnek a hallgatóink, akik nagyon magas színvonalú gitároktatásban részesülnek a tanszakon, amely az ország legsikeresebb és legnépszerűbb alkotó gitáros közösségeinek egyike – emelte ki Pavlovits Dávid, aki az SZTE Zeneművészeti Kar gitár tanszakának vezetője.

 

A kulturális esemény nyitányaként április 10-én este Podhorszky Gábor és a francia származású Florian Larousse adott koncertet. A kétfordulós zenei verseny elődöntője április 11-én a Zeneművészeti Kar Fricsay-hangversenyteremben zajlik, majd április 12-én ugyanitt tartják a döntő. A versenyt elismert művészekből álló nemzetközi zsűri értékeli, az elődöntőben öt, míg a döntőben hét szakértő pontozza az előadásokat. A zsűri elnöke Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, tagjai Arnóth Balázs fagottművész, a Győri Egyetem docense, Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, zeneszerző, a Zeneakadémia docense, Nora Buschmann gitárművész, a Rostock Zeneiskola docense, Rasko Radovic gitárművész, az Újvidéki Konzervatórium tanszakvezető tanára és Nathan Fischer, a MARA Egyetem tanára. Az értékelés szempontjai a produkciók egészét, a kifejezőerőt, a virtuozitást, az igényes hangszerkezelést, illetve a művészi és előadói egyéniséget érintik – ismertette a művészeti vezető. A zenei megmérettetés április 13-án vasárnap, az IH Rendezvényközpontban díjátadóval és gálaesttel zárul, ahol Pusztai Antal, a jazz, latin és világzenei stílusok páratlan virtuóza lép fel, valamint bemutatkozik a Sofia Pirok Grupo Flamenco két temperamentumos táncosnővel, gitár, cajón és egy énekes kíséretében. Az est különlegessége, hogy Pusztai Antal részvételével elhangzik a nemrég elhunyt Paco de Lucia egyik legnépszerűbb szerzeménye, az Entre dos Aguas, és a Szegedi Nemzetközi Gitárverseny győztese is megszólaltatja a verseny fődíját, a görög hangszerkészítő, Vassilis Vassileiadis mestergitárját. A további díjazottak munkáját pénzjutalommal, kottákkal, CD-kel és húrokkal ismeri el a zsűri – tudtuk meg.

 

Pavlovits_DavidPavlovits Dávid hozzátette: a diákok számára nagy lehetőséget biztosít, hogy a fesztivál idején a meghívott külföldi vendégek mellett Arnóth Balázs, Roth Ede, Podhorszky Gábor, Eötvös József, Csáki András, Pusztai Antal, Bozóki Andrea és maga a tanszakvezető is mesterkurzusokat, nyilvános órákat ad a Zeneművészeti Karon. A fesztivál fő támogatói, akik nélkül ez a színvonalas, nagyszabású rendezvénysorozat nem jöhetett volna létre: a Spanyol Nagykövetség, a francia Savarez húrgyár, Szeged város önkormányzata, a Szegedi Tudományegyetem, számtalan kisebb cég, szállodák és médiumok.

 

A gitárfesztivál további programjai; április 11-én 19:30-kor Zoltai Döme, Sidó Zsombor és Nora Buschmann koncertje kezdődik az SZTE ZMK Fricsay-hangversenyteremben, április 12-én szintén 19:30-kor a Zeneművészeti Kar hangversenytermében Andrea Gonzalez és Csáki András ad koncertet, április 13-án 17 órakor magyar diákkoncert lesz a ZMK Kisteremben.

További információ: Gitárfesztivál.

 

Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek