SZTE Info

Könyvfesztivál Budapesten SZTE-s alkotásokkal

Az irodalmi élet meghatározó szakmai és kulturális fóruma, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál immáron 21. alkalommal nyújt bepillantást a legújabban megjelent kötetekbe, valamint a látogatók képet kaphatnak az uralkodó trendekről, piaci mozgásokról is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 2014. április 24. és 27. között ingyenes programokkal várja a látogatókat a Millenárison. A fesztivál látogatottsága évről évre gyarapszik, ami nem meglepő, hiszen a szervezők színes programokkal várják a látogatókat. Dedikálások, irodalmi estek mellett sor kerül író-olvasó találkozókra, színházi bemutatókra, koncertekre, felolvasásokra is, valamint a gyerekeknek külön programmal is készülnek, a Gyerek(b)irodalom szórakoztatja a családos könyvbarátokat.

A programokat böngészve az idei rendezvényen szegedi kötődésű nevekkel is találkozhatunk. A Typotex Kiadó újdonságai között például megtaláljuk Gyenge Zoltán – a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének tanszékvezető professzora – könyvét, mely a mítoszok értelmezését járja körbe, rengeteg képi anyaggal kiegészülve. A Kép és mítosz című könyv tehát egyfajta mitológiaértelmezés a különböző korok és filozófiák tükrében. A szerző kiemeli, hogy a mítoszok kapcsán a hagyományos fogalmi kereteket mintegy háttérbe szorítva a képekben, történetekben való gondolkodást helyezi előtérbe. Ezzel az interpretáció egy olyan alternatíváját kínálja, mely mindenképpen figyelemre, és olvasásra méltó művé emeli a Kép és mítoszt.

Szilasi László, az SZTE Magyar Irodalmi Tanszék egyetemi docense a Harmadik híd című kötetét mutatja be az érdeklődőknek. A szerzővel Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke beszélget. A kötetbemutatóra 2014. április 26-án 15 órakor kerül sor, melyet követően a szerző dedikálja is a Magvető kiadó gondozásában megjelent regényét.

 

Ottroba Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.