SZTE Info

hangverseny_kiemelt

Hangversenyek az Egyetemi Tavasz fesztiválon

Az Egyetemi Tavasz programsorozat részeként a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar oktatói és hallgatói 2014 áprilisában öt különböző zenei rendezvényen mutatják meg tehetségüket és virtuozitásukat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2014. április 23-án, szerdán 19 órakor az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben S. Dobos Márta, az SZTE Zeneművészeti Karának docense, Velez Alekszandra gordonkaművész és Klebniczki György zongoraművész ad kamaraestet. S. Dobos Márta hegedűművész pályája kezdete óta rendszeresen koncertezik, Európa számos országában lépett fel. 2008 óta az Artisjus-díjas művésznő állandó kamarazene partnere Klebniczki György zongoraművész, az SZTE Zeneművészeti Karának tanársegédje, korrepetitora, akivel az elmúlt években számos önálló hangversenyt adtak itthon és külföldön. A zongoraművész 2004-ben és 2006-ban is elnyerte a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny különdíját. Zongoraművészi tevékenységeit elsősorban hangszeres zongorakísérőként, kamaraművészként folytatja, de számos rendezvényen, kamaraesteken szólistaként is fellép. A 2010-ben Artisjus-díjban részesült művész zenei tanulmányait jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájában végzi. Az április 23-i esten Velez Alekszandrával, az SZTE Zeneművészeti Karának oktatójával közösen adnak kamaraestet, aki mint szólista, kamarazenész és zenekari művész szerepel belföldi és külföldi pódiumon egyaránt. Különböző kamara- és gordonkaversenyek, találkozók meghívott zsűritagjaként is tevékenykedik.

 

Varga Laura fuvolaművész és Vizsolyi Lívia fagottművész 2014. április 24-én, csütörtökön 19 órai kezdettel közös hangversenyt ad az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar docensei, korábban a Salieri Kamarazenekar tagjai voltak. Hosszú évek óta aktív szereplői az egyetemi kulturális fesztiváloknak. Az április 24-i hangverseny különlegessége, hogy a művészek hangszerükkel csupán szólóban, tehát zongorakíséret nélkül adnak műsort, valamint ősbemutatóként elhangzik Klebniczki György Magyarázatok duettje.

 

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar Vonós Kamarazenekara 2014. április 25-én, pénteken 19 órai kezdettel hangversenyt ad az SZTE Zeneművészeti Karon. A Zeneművészeti Kar kiváló kamaraegyüttesének tagjai az intézmény vonós tanszakának hallgatói. Az együttes irányítója és hangversenymestere Kosztándi István, a Szegedi Szimfonikus Zenekar koncertmestere és zenekari szólistája, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar adjunktusa. Működése révén a Vonós Kamarazenekar nagyszerű lehetőséget kínál tagjainak a magas színvonalú művészi műhelymunkára és a begyakorolt művek közönség előtt való megszólaltatására. Az április 25-i esten a zeneirodalom két különböző korszakában – barokk és romantika – született, de stílusban egymáshoz közel álló kamaraművei csendülnek fel a kar egykori és jelenlegi hallgatói által, akik ezúttal szólistákként állnak közönség elé.

 

Az SZTE Zeneművészeti Kar Fricsay-teremben Császár Zsuzsanna ad zongoraestet 2014. április 28-án, hétfőn 19 órai kezdettel. A művésznő az SZTE Zeneművészeti Karának adjunktusa, több nemzetközi és országos verseny résztvevője és díjazottja. Szólistaként és kamarazenészként is rendszeresen koncertezik, és mesterkurzusokon tanít Magyarországon és külföldön egyaránt.

 

2014. április 29-én , kedden 19 órakor a Premier Harsona Kvartett várja koncerttel az érdeklődőket a Reök-palotában. Az együttes 2013 novemberében alakult az SZTE ZMK hallgatóiból majd 2013 decemberében tartották nagysikerű bemutatkozó koncertjük. A kvartett tagjai külföldi egyetemeken, világhírű harsonaművészek mesterkurzusain tanultak, és professzionális zenekarokkal járták be többek között az Egyesült Államokat, Németországot és Ázsiát. A zenekar tagjai: Czirok Zoltán, Dobi János, Major Lilla, Sztranyák Dávid, vendégfellépő: Dakó Lajos.

 

A hangversenyekről további információ itt: Egyetemi Tavasz programfüzet


A kamarazenekar koncertjének programja meghívója itt letölthető


Varga Laura és Vizsolyi Lívia koncertjének meghívója itt megtekinthető

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében