Bezár

Hírarchívum

Őszközép ünnepet tartottak az SZTE Konfuciusz Intézetben

Őszközép ünnepet tartottak az SZTE Konfuciusz Intézetben

2013. szeptember 21.
2 perc

Szeptember 20-án ünnepelték Szegeden az ősz beköszöntét, a családi és baráti összetartozás ünnepét egy kínai legenda alapján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szentmártoni Lívia igazgató köszöntette a megjelenteket, majd átadta a szót Ujhelyi Istvánnak, az SZTE Konfuciusz Intézet tanácsadó testülete elnökének, aki egy nappal korábban még Kínában tartózkodott, személyes tapasztalatokkal rendelkezik arról, hogy milyen nagy jelentőségű ünnepről van szó. – Kínában hihetetlen fesztivál van, kár, hogy Szegeden csak egy nappal később ünnepelhetünk idén – kezdte beszédét az Országgyűlés alelnöke, majd elmondta, hogy ez a kínai ünnep valahol a mi karácsonyunkhoz hasonlítható, ez az az alkalom, amely összehozza a családokat. Kitért az SZTE Konfuciusz Intézetre is, örömtelinek nevezte, hogy minden évben érkeznek új szakemberek Kínából a tanári karba, majd annak fontosságát húzta alá, hogy hazánkban is minék többen tanulják a kínai nyelvet, mélyüljenek el a kínai kultúrában.

 

Zhang Xuemei, az intézet kínai igazgatója is üdvözölt mindenkit, és megköszönte, hogy ilyen szép számban, közösen ünnepelhetik az őszközép ünnepét, ami Kínában a négy nagy ünnep egyike. Megtudtuk tőle, az őszközép ünnep a holdnaptár szerinti 8. hónap 15. napjára esik minden évben, ez idén szeptember 19-e volt. Ezen a napon a kínai hagyomány szerint a legkerekebb a Hold az égen, a rokonok, barátok, családtagok Kína minden részéről összegyűlnek, és együtt csodálják a teliholdat, annak sugarait nézve ünnepelnek, és holdsüteményt fogyasztanak. Ez a sütemény egyébként kör alakú, a hozzá kötődő ünnep miatt az összetartozás süteményének is nevezik. A sütemény mintázata és a rajta olvasható szavak jókívánságokat közvetítenek mindamellett, hogy ízletessé és csábítóvá teszik az édességet.

A köszöntők után zenés előadások következtek, melyek azt az üzenetet hordozták, hogy egy hold alatt vagyunk, így egy család vagyunk.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek