Bezár

Hírarchívum

Kilépés csak könyvvel – SZTE-s előadó az Olvasás Világnapján

Kilépés csak könyvvel – SZTE-s előadó az Olvasás Világnapján

2013. szeptember 05.
2 perc

Szeptember 8. az Olvasás Világnapja, ezért az AKG Alapítvány a Marczi és az Olvasásklinika közreműködésével egész napos eseményt szervez, hogy felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára. A rendezvényen Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is előadást tart, melyben a kínai írásjelek rejtelmeibe avatja be a hallgatókat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szeptember 8-án a budapesti Marczibányi Téri Művelődési Központban ünnepli az Olvasás Világnapját az AKG Alapítvány és a Marczi és az Olvasásklinika. A céljuk, hogy értő olvasásra neveljék az embereket, és hogy ebben segítő élményeket nyújtsanak. A rendezvény mottója: „Olvasni jó, jól olvasni élmény! Legyen az élmény mindenkié”. Ebből kifolyólag szó lesz többek között az olvasási zavarokról, az olvasási nehézségekkel küzdök problémáiról és az olvasásfejlesztés területén megjelent legújabb lehetőségekről is. Az Olvasás Világnapjára egyaránt várják azokat a szülőket és gyerekeket, akik szeretnének elmerülni az olvasás világában. A színes programkínálatban helyet kaptak gyermekfoglalkozások, workshopok, előadások, könyvbemutatók, könyvcserék, de a kor gyermekei akár a digitális könyvolvasásba is belekóstolhatnak a kiállított Ipad-, Tablet Kindle-olvasóknak hála.

 

Ami a fejtágító előadásokat illeti, a neves szakemberek közt szerepel Szentmártoni Lívia, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is. Az ő előadásának témájául a kínai írásjelek, illetve azok rejtett tartalma szolgál. Ahogy azt az igazgató asszony a rezüméjében írja: „Egy külföldi számára kínaiul megtanulni embert próbáló feladatnak tűnhet: a több ezer kínai karakter, a sajátos hangképzés és a kínai nyelv nehézségéről szóló hiedelmek mind-mind azt a véleményt erősítik, hogy csak az fogjon hozzá ehhez a különleges nyelvhez, akinek egy komplett számítógép működik a fejében. Ha azonban tudatosan tanuljuk a kínai nyelvet, górcső alá vesszük a karaktereket, és megtöltjük azokat számunkra is érthető és felismerhető tartalommal, már közel sem egy rémisztő és megtanulhatatlan nyelvvel szembesülünk.”

 

A program az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság támogatásával valósul meg.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek