SZTE Info

Tovább bővülnek az SZTE szaúd-arábiai kapcsolatai

Október 29-én Rijádból érkezett tárgyalódelegáció járt a Szegedi Tudományegyetemen. Akár száz szaúdi diákot is fogadhat az SZTE, emellett női oktatókat küldhet egy szaúdi női egyetemre a Tisza-parti universitas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Rektori Hivatal épületében fogadta október 29-én a Szegedi Tudományegyetem vezetése a Szaúd-Arábia oktatási minisztériumát, illetve a fővárosban, Rijádban működő Nora Bint Abdul Rahman Egyetemet is képviselő küldöttséget. A szegedi fél részéről Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Varró András tudományos és innovációs rektorhelyettes, Nagy Katalin, a Fogorvostudományi Kar dékánja, valamint Leprán István, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettes folytatott megbeszélést a rijádi, kifejezetten női felsőoktatási intézmény orvoskari dékánjával, Ghadeer K. Alshaikh asszonnyal, valamint az egészségtudományi fakultást vezető Tamader Yousef Al-Rammah asszonnyal.

 

szaudiPál József a kapcsolat előzményeiről szólva elmondta, néhány szaúd-arábiai diák már tanul az SZTE-n, közülük ráadásul többen is kitűnő eredménnyel teljesítenek. Idén tavasszal Varró András társaságában a kinti minisztérium vendégeként tárgyaltak a rijádi egyetemen, illetve az ázsiai országból is járt itt egy delegáció, mely további szaúdi hallgatók Szegedre érkezését készítette elő. – Célunk, hogy az eddiginél jelentősebb számban végezzenek nálunk tanulmányokat szaúdi fiatalok. Elsősorban az orvos-, fogorvos- és gyógyszerész-tudományi terület iránt kimagasló az érdeklődés, de egyre nagyobb figyelem övezi az SZTE gazdaságtudományi szakjait is. A mai egyeztetések fő témája egyrészt a szaúdi diákok fogadása, másrészt a Nora Bint Abdul Rahman Egyetem felvetésére az a lehetőség, hogy a szegedi universitasról női professzorok, oktatók tanítsanak odakint egy vagy akár több szemesztert is – árulta el a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Hozzáfűzte, a maga részéről rendkívül örömtelinek tartja, hogy az arab országban egyre jelentősebb szerepet kapnak a hölgyek is, hiszen – fogalmazott – a jövő útja, hogy olyan esélyt kapjanak az értelmiségi léthez, mint például európai társaik. A Szegedi Tudományegyetem mint a világelitbe tartozó felsőoktatási intézmény minőségi diplomával segítheti őket ezen az úton.

 

Varró András kiemelte, az SZTE és a szaúdi egyetem(ek) közötti egyre intenzívebb kapcsolatok hozzájárulhatnak a különböző kutatási, tudományos és kulturális együttműködések kiszélesítéséhez is. Megjegyezte, bár a jelenlegi tárgyalások elsősorban az egészségtudományokat érintik, kívánatos lenne a jövőben a kooperációt a szegedi egyetem által képviselt valamennyi tudományterületre kiterjeszteni.

 

A szaúd-arábiai vendégek a nap folyamán megismerhették az SZTE-t, annak képzési portfólióját, tudományos potenciálját. Ellátogattak az orvos-, fogorvos- és gyógyszerészkarra is, hogy tájékozódjanak az itt folyó oktató- és tudományos munkáról. Arról is beszélgettek a szegedi egyetem vezetőivel, milyen létszámban, illetve karok, tudományterületek szerinti megoszlásban érkezhetnek ide a jövőben szaúdi diákok.

 

Szaudiak_rektoriban_2013.10.28
Tovább bővülnek az SZTE szaúd-arábiai kapcsolatai - GALÉRIA


– Terveink szerint maximálisan száz szaúdi hallgatót fogadhat a Szegedi Tudományegyetem. A program a következő félévtől vagy a jövő őszi szemesztertől indulhat el szervezett formában. Az ideérkező fiataloknak a nyelvi nehézségek leküzdése, illetve az oktatási rendszereink különbözősége miatt előkészítő évfolyamot indítunk. Itt egyrészt pallérozhatják angoltudásukat, másrészt természettudományos ismeretanyagukat összhangba hozhatják a magyarországi követelményekkel – árulta el Varró András.

 

SZTEinfouszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.