Bezár

Hírarchívum

A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap

A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap

2013. október 11.
2 perc

A Budapesti Értéktőzsde ingyenes roadshow-ja október 10-én az SZTE Gazdaságtudományi Karán zárult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Tőzsde. Mindenkinek.” címmel rendezték meg a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) ingyenes szakmai napját az SZTE Gazdaságtudományi Karon. Változatos előadások, konzultációk, kerekasztal-beszélgetések és játékok keretében lehetett közelebb kerülni a tőzsdei befektetések világához, s a tőzsde iránt érdeklődő – jobbára egyetemi hallgatókból álló – közönség elismert szakértők segítségével nyert betekintést a tőkepiac működésébe, ismerhette meg az aktuális piaci tendenciákat.

 

GTK_tozsdei_nap
A pénzügyi kultúrát fejlesztette a szegedi tőzsdei nap - GALÉRIA

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora üdvözölte a rendezvényt, mondván, a magyar lakosságra nagyon ráférnek a pénzügyi ismeretek. – Egy sor problémánk oda vezethető vissza, hogy nem elég fejlett a pénzügyi kultúránk – szögezte le az akadémikus, hozzáfűzve, Magyarország jelenlegi egyik legnagyobb gondja, a devizahitel(es)ek kérdése is összefügg a pénzügyi kultúrával, még akkor is, ha természetesen szolidaritást kell vállalni az érintettekkel. Bízik benne, a BÉT roadshow-jához hasonló kezdeményezések hozzájárulnak ahhoz, hogy felelősségteljesebbé váljanak a magyarok pénzügyi döntései. Érdekes párhuzamot vont ugyanakkor a földrengések és a tőzsde között. Felidézte egy amerikai geofizikus mondását, aki szerint „a földrengéseket nehéz megjósolni, de különösen előre”. A rektor úgy fogalmazott, a pénzügyi világ ezen érdekes és sajátos szegmensében, a tőzsdén is jobbára utólag tudnak elemzéseket nyújtani a szakértők...

 

gtk tozsdei napSzeged városüzemeltetési és fejlesztési bizottságának alelnöke, Nagy Sándor a rektori megnyitóhoz kapcsolódva arról beszélt, hogy minden embernek pénzügyi döntések sorát kell meghoznia élete során. Ezeknél – akárcsak a befektetéseknél – fontos szempont kell legyen a kockázatok mérséklése.

 

Katona Zsolt, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója kiemelte, a BÉT a pénzügyi tudatosságot széles körben fejlesztendő tudatosan nagyvárosok (Budapest, Debrecen, Pécs, Győr, Szeged) egyetemein igyekszik megszólítani a pénzügyi, illetve tőkepiaci alapismeretekre fogékony fiatalságot. Tanulságos felmérések eredményeit is megosztotta a publikummal. Nemrégiben egy vizsgálat arra irányult például – tudtuk meg –, hogy a magyaroknak a foghúzás vagy a befektetési döntés meghozatala okoz-e nagyobb nehézséget. A válaszadók nagy része a befektetési döntéseket nevezte meg, aminek hátterében az áll, hogy az számukra ismeretlen területnek számít. Szintén sokatmondó, hogy a 2008 óta húzódó válság miatt az emberek mára sokkal jobban odafigyelnek megtakarításaikra, mint korábban: a megkérdezettek 80 százaléka fordít figyelmet a családi háztartás megtervezésére, míg 85 százalék fontosnak tartja, hogy legyen megtakarítása.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek