Bezár

Hírarchívum

Nanotechnológiai workshopot tartottak a Szab-székházban

Nanotechnológiai workshopot tartottak a Szab-székházban

2013. október 04.
2 perc

Az “Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV jelű projekt eddigi eredményeiről számoltak be egymásnak a résztvevő kutatók október 3-án.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

workshopA Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont összesen 492 millió 950 ezer forint támogatást nyert az “Új, funkcionális anyagok által kiváltott biológiai és környezeti válaszok” című, TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV jelű projektre, melynek megvalósítási időszaka 2012. november elsejétől 2014. október 31-ig tart. A projekt eddigi kutatási eredményeiről workshopon számoltak be egymásnak a résztvevők 2013. október 3-án a SZAB-székházban, ahol a kutatási program szakmai vezetője, Kónya Zoltán, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte a megjelenteket.

 

A 109 munkatársat foglalkoztató projekt számos ponton kapcsolódik a biotechnológia, az orvosi műszergyártás és diagnosztika, illetve környezettechnológia és anyagtudomány területéhez. Célja a nanostruktúrák komplex vizsgálata. Az új funkcionális anyagok keletkezése mellett a kutatás kiterjed azok felfedezésére, viselkedésük modellezésére, valamint a környezetükre kifejtett hatásukra. A szegedi kutatók a világon egyedülálló módon egy nanoméretű struktúrákból álló „anyagkönyvtárat” kívánnak létrehozni, amely tartalmazza az összes 100 nm alatti mérettartományba tartozó elemet. A készlet valamennyi tagját kiterjedt, mélyreható vizsgálatnak vetik alá, ezáltal adatbázist hoznak létre, amely számos későbbi kutatás kiindulópontja lehet.

A kutatási eredményeket hazai és nemzetközi szakfolyóiratokban megjelent publikációkban, illetve önálló monográfiákban közlik. Eddig 56 írás született.

A projekt hozzájárul a kutatói utánpótlás neveléséhez is, valamint a fiatal kutatók bevonásához nemzetközi kutatási projektekbe: összesen 41 fiatal kutatót foglalkoztatnak.

SZTEinfo


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek