Bezár

Hírarchívum

Életutam: Boda Domokos harmincéves szolgálata az egészségügy területén

Életutam: Boda Domokos harmincéves szolgálata az egészségügy területén

2013. október 12.
2 perc

Életutam címmel önéletrajzi könyvet adott ki Boda Domokos professzor, az SZTE gyermekklinikájának korábbi tanszékvezetője. A kötetet október 9-én mutatták be a SZAB-székházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

boda domokosBoda Domokos 1921-ben született a ma Szlovákiában található Alistálban. 1944-ben kapott orvosi diplomát, majd 1963-ban kinevezték tanszékvezető egyetemi tanárrá a Szegedi Orvostudományi Egyetem gyermekklinikájára, s ezt a pozíciót egészen 1991. június 30-i nyugdíjazásáig töltötte be. 1991-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, emeritálták, azóta a professor emeritusok aktív életét éli, kutat, könyveket ír. Kutatási területei: folyadék- és elektrolit-anyagcsere, légzési zavarok patológiája, újszülöttkori adaptációs zavarok, heveny anyagcserezavarok, hyperurikaemiák patológiája. Mind a hazai, mind a nemzetközi tudományos közéletben jelentős szerepet töltött és tölt be az iskolateremtő professzor. Ezért legújabb életrajzi könyvében, mely az „Életutam” címet kapta, kutatói, tanszékvezetői pályafutására koncentrált az író.

 

Az október 9-én délután igen sokan gyűltek össze a SZAB-székház első emeleti üléstermében, hogy részt vegyenek Boda Domokos könyvbemutatóján. Az eseményt Kovács László professor emeritus nyitotta meg, röviden méltatva a könyvet, amely egyaránt tartalmaz információt a szerző kutatási tevékenységéről a szakolvasóknak, illetve mulatságos eseményeket a hétköznapi olvasó számára. Ezt követően rövid betekintést nyújtott a tíz fejezetből álló, és számos alcímet felsorakoztató könyv tartalmából. Beszélt azokról a nehézségekről, amivel Boda Domokosnak szembe kellett néznie, de az általa elért eredményekről, sikerekről és innovációkról szintúgy említést tett.

 

Ezt követően az író vette át a szót. Köszönetet mondott munkatársainak, professzortársainak és diákjainak egyaránt. Állítása szerint az életében a hit és a vallásosság hatalmas szerepet játszott. – Nem az számít, hogy mit, hanem hogy hogyan értem el – utalt szerényen a sokat hangoztatott sikereire. Hozzátette, nála a tudományos tevékenység és a szakemberek nevelése összefonódik. Megemlítendő, hogy pályafutása alatt közel 4-5 ezer diákot tanított. A bemutató végén Boda Domokos dedikálta a jelenlévők között könyveit.

 

Boda_Domokos_konyvbemutato_galeria
A könyvbemutatón készült képgaléria itt megtekinthető

Azok, akik szívesen olvasnának a professzor életéről, keressék fel az alábbi oldalt, ahol a könyvből kimaradt történetek is megtalálhatóak: http://eletutam.hu/


 

Őszi Tamás


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek