Bezár

Hírarchívum

Újabb fordulójához ért a szuperszámítógépes projekt

Újabb fordulójához ért a szuperszámítógépes projekt

2013. november 28.
2 perc

Második alkalommal rendeztek szakmai találkozót az SZTE-n a „Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium” témakörében. Ezúttal a BTK és a JGYPK képviselői mutatták be eredményeiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A megújult felsőoktatási kutatási infrastruktúra használhatóságának és kihasználtságának lehető legmagasabb szintre emelése és a magyar kutatók munkájának összekapcsolása: ez a fő célkitűzése a „Szuperszámítógép, a nemzeti virtuális laboratórium” című projektnek, melyben a szegedi, pécsi és debreceni egyetem közösen vesz részt. A pályázat igen szerteágazó hasznosítási területeket kínál, amiből az SZTE legtöbb kara ki is vette a részét. Az október 17-én rendezett első workshop során a szuperszámítógép kémia, gyógyászat és fizika területén való felhasználásáé volt a főszerep. A november 28-án tartott második fordulóban viszont a történészi és adattechnikai felhasználás került előtérbe.

Viskolcz Noémira, aki az adattechnológia alkalmazását ismertette, egyszerre két feladat hárult, lévén ő helyettesítette Monok Istvánt is. Kettejük csoportja egy nagy virtuális szerkesztőséget alkot, így a helyettesítés könnyen megoldható volt. Monok István és csapata egy interaktív adatbázis létrehozásán és működtetésén dolgozik, amely a kora újkori magyar szellemi műveltséget feldolgozó dokumentumokat tartalmazza. Viskolcz Noémiék ezt kiegészítve egy kommunikációs felületet fejlesztenek, amellyel támogatni lehet a történelemkutatást, és megszüntethető a kutatók szakmai elszigeteltsége. Ez utóbbi keretében decembertől indul az obeliscus.hu oldal, amely egyszerre szolgál majd magazinként, tudományos műhelyként és folyóiratként.

Az esemény második előadója Krész Miklós volt, aki a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Informatika Alkalmazásai Tanszék nevében mutatta be az eredményeiket. Ők a projekten belül öt csomagon dolgozhattak: az adattömörítési algoritmusok vizsgálatán, amellyel nagy mennyiségű adat továbbítását teszik majd lehetővé; az ELI szuperlézer diagnosztikai monitorozásának modellezésén; a szuperszámítógépen használt matematikai, illetve fizikai alkalmazásokon; továbbá a kémiai eszköztár megvalósításán a szuperszámítógépen.

 

SZTEinfo



uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek