Bezár

Hírarchívum

Prima Primissima Díjat kapott az SZTE díszdoktora

Prima Primissima Díjat kapott az SZTE díszdoktora

2013. december 20.
3 perc

Marton Éva operaénekes a zeneművészet kategóriában érdemelte ki a rangos elismerést. Bor Zsolt, az SZTE lézerfizikus akadémikusa is a Primák közé került a 2013-as esztendőben.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

marton-prima42013 decemberében immár tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek a Művészetek Palotájában. A zeneművészet kategóriában Marton Éva operaénekesnek, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktorának ítélték oda a legrangosabb kitüntetést. Tudomány kategóriában Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át a Prima Primissima Díjat, a Prímák közé azonban Bor Zsolt akadémikust, a Szegedi Tudományegyetem fizikusprofesszorát is beválasztották.

 

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja a példaadás volt abban, hogy a gazdaság képviselői ismerjék el a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét – emlékeztetett. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján, december 6-án választották meg a Primissimákat. A kuratóriumi elnök elárulta: a Primák 5 millió, a Primissimák 15 millió forint jutalomban részesülnek.

 

Marton Éva, a zeneművészet kategória 2013. évi Prima Primissimája a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szoprán énekesnője. Széles körű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi-, Puccini-, R. Strauss-, Wagner-szerepek mellett otthon van a verismo – Giordano, Ponchielli – világában is. Zeneakadémiai tanulmányait követően 1968-ban Shemaha királynő szerepében mutatkozott be a Magyar Állami Operaház színpadán. 1972-ben Christoph von Dohnányi meghívására a frankfurti operához szerződött, itt kezdődött diadalmas nemzetközi pályafutása. Közel negyven éven keresztül a világ valamennyi számottevő operaházának, koncerttermének és fesztiváljának állandó szereplője volt. 1976-ban a New York-i Metropolitan Operában debütált Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című operájában. Ezt követően még 93 alkalommal lépett fel a világhírű színház színpadára.

Leghíresebb szerepe – a Tosca mellett – a Turandot, melyet először a bécsi Staatsoperben énekelt el, 1983 szeptemberében, Lorin Maazel vezényletével. Partnerei José Carreras és Katia Ricciarelli voltak. Ugyanezen év októberében New Yorkban, a Metropolitan Opera megnyitásának 100. évfordulójára rendezett gálaesten ő énekelte a nyitószámot. Turandot és Tosca mellett harmadik emblematikus szerepe Richard Strauss Elektrájának címszerepe. 1989-ben a Bécsi Állami Operaházban énekelte el először, az előadást Claudio Abbado vezényelte. 1990-ben a londoni Covent Garden operában Solti György vezényletével szintén Elektrát énekelt, az előadás rendezője Götz Friedrich volt. 1991-ben a New York-i Carnegie Hallban, Lorin Maazel és a Bécsi Filharmonikusok közreműködésével, óriási sikerrel énekelte az Elektrát egy koncertszerű előadáson. E szerepében lemezfelvétel is őrzi alakítását, valamint DVD-felvétel a bécsi produkcióról. Marton Éva a Magyar Corvin-lánc birtokosa. A Kossuth- és Bartók–Pásztory-díjas énekesnő a Bécsi Állami Operaház örökös tagja, magánénekese; a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professor emeritája, 2009 óta a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora, rendszeresen tart mesterkurzusokat az SZTE Zeneművészeti Karán.

 

Bor Zsolt a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar fizikusprofesszora, a Magyar Tudományos Akadémia és a londoni Európai Akadémia tagja. A lézerfizika és a femtoszekundumos optika neves kutatója. Legnagyobb újításai a piko- és femtoszekundumos lézerspektroszkópia tárgykörében születtek, itt új irányzat kialakítása fűződik a nevéhez. A lézerek szemészeti alkalmazásában is jelentős a tevékenysége.1994-ben Széchenyi-díjjal, 2004-ben Bolyai-díjjal, 2012-ben Magyar Corvin-lánccal tüntették ki. Hat éven át a göttingeni Max Planck Biofizikai Intézetben kutatott. 1994-ben a kaliforniai UCI egyetemen, 1995-ben a houstoni Rice egyetemen, 1996-ban a svájci ETH egyetemen tanított. Jelenleg az Alcon/Novartis egyik kutatás-fejlesztési igazgatójaként a szürke hályog lézeres műtéti technikájának fejlesztésén dolgozik magyarországi szemészekkel együttműködve.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek