Bezár

Hírarchívum

Hagyományteremtő minikonferencia a biológusoknál

Hagyományteremtő minikonferencia a biológusoknál

2013. december 16.
3 perc

Első alkalommal, hagyományteremtő céllal rendezték meg meg az SZTE TTIK biológiai kutatóműhelyeinek tevékenységét bemutató konferenciát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2013. december 13-i egész napos szakmai tanácskozáson a szegedi biológusok legújabb eredményeikről számoltak be. A rendezvény megvalósításával – amely ebben az évben a Biomedica Minikonferencia nevet viseli – egy régi ötlet vált most valóra. A konferencián elsősorban fiatal kutatók, doktoranduszok, doktorjelöltek és posztdoktorok számára kínálták fel a lehetőséget, hogy kutatási eredményeiket bemutassák.

 

Vágvölgyi Csaba tanszékvezető egyetemi tanár a konferencia megnyitójában azt emelte ki, hogy nagyon furcsa volt az a helyzet, ami az utóbbi évtizedben tapasztalható volt. – Elmegyünk külföldi vagy éppen hazai konferenciákra, és szinte csak ott van idő és mód arra, hogy egy másik tanszéken dolgozó szegedi kollégával szakmai dolgokról beszélgethessünk, holott itt vagyunk egymástól néhány méterre. Sokszor többet tudunk például egy debreceni kolléga munkájáról, mint egy szomszéd tanszék tevékenységéről.

 

A professzor azt is hozzátette: nem hiszi, hogy ez csak a Szegedi Tudományegyetemre jellemző. Éppen ezért az első minikonferencia egyik célja egymás munkáinak jobb megismerése volt. Példaként említette, hogy a Szegei Biológiai Kutatóközpont is minden évben megrendezi az SZBK-napokat, amelyen minden intézet felvonultatja az eredményeit, és beszámol arról, hogy mivel foglakozik. – Ezzel a konferenciával mi is valami hasonlót szerettünk volna, hiszen fontos ismernünk, hogy milyen kutatások folynak az egyetemünkön. Az is lényeges, hogy a fiatal kollégáinknak ezáltal egy újabb lehetőséget teremtünk arra, hogy az előadások tartásában rutint szerezzenek, így később akár nemzetközi közönség előtt is jobban megállják a helyüket. Végül érdemes megemlíteni, hogy TTIK biológiai tanszékein nagyon sok olyan hallgató, doktorandusz és posztdoktor van, akik a Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasai, így nekik fontos volt lehetőséget teremtenünk eredményeik bemutatására.

 

A professzor rendkívül büszke arra is, hogy több kiváló meghívott előadó is szerepelt a konferencián – Szakács Gergely, Majoros László és Mócsai Attila – nemzetközileg is ismert és elismert képviselői a magyar tudománynak. A Szegeden biológusként diplomázott Dul Csaba pedig a rendezvényt támogató Biomedica Hungária Kft. képviseletében vett részt a konferencián. Vágvölgyi Csaba hangsúlyozta: nagyon jó érzés volt látni, hogy konferencián részt vevő hallgatók, doktoranduszok milyen érdeklődéssel és figyelemmel kísérték ezen kiváló kutatók beszámolóit, akik a közönség soraiban helyet foglaló fiatalok számára egyfajta motivációt jelenthetnek, példaképek lehetnek.

 

A minikonferenciának a szervezők szándéka szerint egy év múlva lesz folytatása, és ehhez megvan a támogatás a tanszékcsoport részéről is. Ez a minikonferencia – amelyet hagyományteremtő céllal rendeztek meg – nagyon fontos rendezvénye lehet a biológus közösségnek.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek