Bezár

Hírarchívum

Elmélyíti együttműködését az SZTE és a Belgrádi Egyetem

Elmélyíti együttműködését az SZTE és a Belgrádi Egyetem

2013. december 11.
2 perc

Szegeden tárgyalt 2013. december 11-én a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese. Hamarosan együttműködési szerződést írhat alá a két felsőoktatási intézmény.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

pal jozsef branka janda markovic dalibor saldaticDalibor Soldatic, a Belgrádi Egyetem nemzetközi rektorhelyettese Branka Janda-Markovic, a szerbiai universitas Nemzetközi Kapcsolatok Hivatalának vezetője társaságában érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. Csaknem másfél órán keresztül tárgyaltak Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével, valamint Balogné Molnár Gabriellával, a Nemzetközi Mobilitási Iroda vezetőjével. A megbeszélést követően a két rektorhelyettes nyilatkozott a részletekről a www.u-szeged.hu-nak.

 

– Azzal a céllal érkeztünk, hogy megbeszélést kezdeményezzünk a Szegedi Tudományegyetemmel, s újjáépítsük a korábbi gyümölcsöző kooperációt. Reményeink szerint ez a mai találkozó, illetve az ebből kibontakozó további közös gondolkodás jelentős mértékben előremozdítja a két egyetem együttműködését. Ráadásul azon túlmenően, hogy megtartjuk a korábban is meglévő jó kapcsolatot, a jövőben új területeket is bevonhatunk a közös munkába. Megállapodtunk, hogy a közeljövőben Belgrádban találkozik a két rektor is, akik együttműködési szerződést írnak alá. Ennek részleteit az illetékes szakmai testületek, hivatalok dolgozzák ki az egyes tudományterületekre vagy csereprogramokra vonatkozóan. Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy magyar fiatalok tanulhassanak Belgrádban, szerb hallgatók érkezzenek Szegedre, illetve tovább erősítsük a szerb nyelv és kultúra oktatását az SZTE-n – mondta el Dalibor Soldatic.

 

belgradi nagykovetPál József történelmi alkalomnak nevezte a 2013. december 11-i találkozót, lévén, hogy a korábbi Jugoszlávia felbomlása óta még nem tekintették át ilyen mélységében és részletességgel az SZTE és a Belgrádi Egyetem kapcsolatait, mint ezen a napon. Máris több pontot kristályosodott ki az együttműködés lehetősége. – Rendkívül fontosnak tartjuk ebből a szempontból a mobilitást, az Erasmus+ programot, melynek már Szerbia is részese, valamint a CEEPUS-kapcsolataink elmélyítését, az uniós források minél intenzívebb kihasználását. Javaslatomra külön hangsúlyt fektetünk emellett a frankofóniára, hiszen az SZTE-n rendkívül erős a francia vonatkozású oktatás, a Balkánon, így Szerbiában pedig igen jelentős a francia orientáció, így ezt a felvetést örömmel fogadták tárgyalópartnereink. Arról is eszmét cseréltünk, hogy komoly esélyek rejlenek a mester- és PhD-szintű együttműködésben, akár a joint degree (közös diploma kibocsátásának) lehetősége is felmerült – tudtuk meg a szegedi rektorhelyettestől. Érdekességként derült ki egyébiránt, hogy a két professzornak egy bizonyos ponton közös a múltja: Pál József korábban a Római Magyar Akadémiát igazgatta, míg a Dalibor Soldatic Jugoszlávia nagykövetségén dolgozott egykoron az olasz fővárosban.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek