SZTE Info

Vonzó tánc

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Tudja az Olvasó, hogy mi az a mridangam, edaikka vagy vína? Nos, ezek hagyományos indiai hangszerek; s ezek kísérték március 29-én Dípti Omchery Bhalla indiai táncosnő előadását. A Szegedi Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett este a mohini attam nevű tradicionális táncot igyekezett bemutatni, ami szó szerint annyit jelent: „vonzó tánc”. Ez a megnevezés nem is jár messze a valóságtól: az előadó úgy kötötte le két órán keresztül a közönség figyelmét, hogy a tapsvihar a végén alig akart abbamaradni. Ez a fajta tánc történetet mesél: az indiai hitvilág legendái kelnek életre mozdulatokba zárva. Minden egyes rezdülésnek jelentősége van, minden apró szemmozdulat kifejez valamit. A táncosnő azt meséli el a maga nyelvén, amit az énekesnő a szavak szintjén, a zenészek pedig a hangszereik által. A zene és a test tökéletes párbeszéde ez. A viszonylag alacsony és teltkarcsú művésznő ugyan nem az európai értelemben vett szépségideált testesítette meg, a mozdulataiból mégis olyan elementáris nőiség áradt, hogy a legsoványabb szupermodell is elbújhatott volna mellette.
Bár a Belvárosi mozi nagytermében zajló előadás táncbemutatóként volt meghirdetve, a kísérő zenekar legalább ugyanakkora szerepet kapott, mint maga a fő produkció. A négy indiai muzsikus a színpad oldalán ült törökülésben, és láthatóan szinte transzba esve diktálta az átlag európai számára teljesen szokatlan ritmust. A két ütőshangszer, a mridangam és az edaikka mellett magát a dallamot a vína adta: egy kinézetre gitárhoz hasonló, hangzásában mégis tipikusan indiai hangszer. Ezt egészítette ki a számtalan hajlítással játszó énekhang.
A közönség szerencsére mindent megértett az így mesélt történetekből, mert a táncosnő minden szám előtt mozdulatokra lebontva elmagyarázta, miről fog szólni a következő darab. Választékos angolját az India Klub vezetője, az este főszervezője fordította. Az érdeklődők mindemellett vegetáriánus ételeket is kóstolhattak a szünetben.
Az előadást egyébként Kőrösi Csoma Sándor emlékének szentelték a szervezők, akitől a következő elgondolkodtató idézet származik: „Keressetek, kutassatok, mert az egész világ egyetlen nemzete sem talál annyi kincset kultúrájának gyarapítására, mint a magyar az ősi indiai kultúra tárházában.”
Németh Ágnes Lilla
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja