SZTE Info

Sófi-ösztöndíj az SZTE hallgatóinak

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Két ösztöndíjpályázatot is hirdet a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak az SZTE Sófi József Alapítvány. A 2001. január 2-án létrehozott alapítvány egyik pályázata az egyetem valamennyi hallgatójának, a másik kifejezetten a biológusoknak szól.
A Sófi-alapítvány a legjobb tanulmányi és tudományos összteljesítményt nyújtó, tehetséges egyetemistákat kívánja anyagilag támogatni ösztöndíjaival. Eddig 4 millió forint tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazták a legjobbakat. Az SZTE valamennyi hallgatója számára  ezúttal 1 millió forint összértékben írtak ki pályázatot: a legjobb öt jelöltnek 200-200 ezer forintot ítél oda az alapítvány kuratóriuma. A ösztöndíjat az SZTE I., II., III., IV., V. és VI. évfolyamos nappali tagozatos, állami képzésben részt vevő hallgatói pályázhatják meg, akik egy félévre vetített átlaga 4,00 felett van az eddig elvégzett szemeszterek tekintetében. A pályázók szándékukat az egyetem karainak honlapjairól letölthető pályázati űrlap kitöltésével jelezhetik. A pályázatok benyújtási határideje 2008. március 18. A megfelelő mellékletekkel és igazolásokkal kiegészített pályázati űrlapot két példányban kell eljuttatni az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat irodájára (6722 Szeged, Ady tér 10., O. S. 006. szoba) Lupui Izabella koordinátor részére, illetve a kitöltött pályázati űrlapot el kell küldeni az info@ehok.u-szeged.hu e-mail címre is.
A biológushallgatók számára – akik egyébként az 1 millió forintra is pályázhatnak – 200 ezer forintot kínál az alapítvány, mely két kategóriában – biológus mesterképzés, biológia doktori iskola – hirdet versenyt. Az ösztöndíjat az alapítvány szakmai bírálóbizottsága ítéli oda a két kategória legjobbjainak: pályázatot nyújthatnak be az SZTE TTIK I., II., III., IV. és V. évfolyamos biológus- és biológia szakos, valamint a biológia doktori iskola és az egyetem más doktori iskoláinak biológiai kutatásokkal foglalkozó I., II. és III. éves PhD-hallgatói, akik az előző (2006-2007) tanévben félévkor és év végén is legalább 4,00-es tanulmányi átlageredményt értek el. A pályázati felhívás és a kitöltendő pályázati űrlap az SZTE Biológus Tanszékcsoportjának weboldaláról (www.sci.u-szeged.hu/btcs) tölthető le. A pályázatok benyújtásának határideje: 2008. március 12. (szerda). A kitöltött űrlapokat 2 példányban kell eljuttatni az SZTE TTIK Biotechnológiai Tanszék titkárságára Molnár Erikának (6726 Szeged, Közép fasor 52.), és el kell küldeni a biotech@brc.hu e-mail címre is. Az írásbeli pályázatok értékelése után a legjobb 16 pályázó (mindkét kategóriában 8-8 fő) kap meghívást az áprilisi ösztöndíj-konferenciára, ahol a pályázók 10 perc időtartamú szóbeli előadást tartanak az általuk végzett kutatási témáról. A kuratórium 100-100 ezer forint ösztöndíjat ítél oda a két kategória győztesének, akik elnyerik az alapítvány díszes vándorserlegét is.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében