SZTE Info

Nyolcórás előadás a közigazgatási hatósági eljárásról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Egyhuzamban nyolcórás előadást tartott a közigazgatási hatósági eljárás elméleti és gyakorlati kérdéseiről Kasza Péter Ferenc. Az SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszékének oktatója március 20-i maratoni tudományos étkezéséhez nem használt semmilyen segédeszközt és jegyzetet.
Az előadás kezdetén az egyetemi adjunktus elmondta, maratoni előadását részben Badár Sándor 2007 augusztusában, a Szegedi Ifjúsági Napokon felállított hét és fél órás „dumarekordja” inspirálta. Egy nap, amikor két helyszínen összesen csaknem hétórás egyetemi előadást tartott, elhatározta, megpróbálkozik egyhuzamban egy a magyar „dumarekordnál” hosszabb produkcióval.
A szakember a témaválasztást azzal indokolta, hogy a területet szabályozó törvénnyel kapcsolatos elméleti és gyakorlati problémákat órákon keresztül lehet sorolni. Kilényi Géza, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény kodifikációs bizottságának egykori elnöke e jogszabályt „a magyar jogalkotás állatorvosi lovának” nevezi. A bizottság viszonylagosan koherens normatervezetét az államigazgatási egyeztetés és parlamenti vita során sikerült úgy összekuszálni, hogy már a végleges szöveg elfogadása és a hatálybalépés közötti időszakban módosítani kellett.
„Hallgatók mesélik, hogy az extrém jogeseteim, melyekkel próbálok rávilágítani az anomáliákra és a helytelen jogalkalmazói gyakorlatra, vissza-visszatérő poénok kocsmai beszélgetések során” – fogalmazott az egyetemi adjunktus.
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. augusztus 31.

Desktop8-001

Jászay Tamás életében meghatározó szerepe van a színháznak. A 30. THEALTER-en művészeti tanácsadóként segítette a fesztivált, emellett a blog jr. szerkesztője és a fesztivál szakmai beszélgetéseinek egyik moderátora. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék adjunktusát kérdeztük a színházhoz fűződő viszonyáról és a kritikaírásról is.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.