SZTE Info

Nyolcórás előadás a közigazgatási hatósági eljárásról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Egyhuzamban nyolcórás előadást tartott a közigazgatási hatósági eljárás elméleti és gyakorlati kérdéseiről Kasza Péter Ferenc. Az SZTE ÁJTK Közigazgatási Jogi és Pénzügyi Jogi Tanszékének oktatója március 20-i maratoni tudományos étkezéséhez nem használt semmilyen segédeszközt és jegyzetet.
Az előadás kezdetén az egyetemi adjunktus elmondta, maratoni előadását részben Badár Sándor 2007 augusztusában, a Szegedi Ifjúsági Napokon felállított hét és fél órás „dumarekordja” inspirálta. Egy nap, amikor két helyszínen összesen csaknem hétórás egyetemi előadást tartott, elhatározta, megpróbálkozik egyhuzamban egy a magyar „dumarekordnál” hosszabb produkcióval.
A szakember a témaválasztást azzal indokolta, hogy a területet szabályozó törvénnyel kapcsolatos elméleti és gyakorlati problémákat órákon keresztül lehet sorolni. Kilényi Géza, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény kodifikációs bizottságának egykori elnöke e jogszabályt „a magyar jogalkotás állatorvosi lovának” nevezi. A bizottság viszonylagosan koherens normatervezetét az államigazgatási egyeztetés és parlamenti vita során sikerült úgy összekuszálni, hogy már a végleges szöveg elfogadása és a hatálybalépés közötti időszakban módosítani kellett.
„Hallgatók mesélik, hogy az extrém jogeseteim, melyekkel próbálok rávilágítani az anomáliákra és a helytelen jogalkalmazói gyakorlatra, vissza-visszatérő poénok kocsmai beszélgetések során” – fogalmazott az egyetemi adjunktus.
F. J.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.