SZTE Info

Japánba került a fődíj

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A japán Kaneko Miucsi győzelmével végződött az SZTE Zeneművészeti Kara által március 25. és 30. között megrendezett III. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Szegeden. A háromfordulós megmérettetésen öt ország huszonnégy tehetséges fiatal művésze vett részt.
A minden második esztendőben Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan megtartandó viadalra az idén Magyarország mellett Japánból, Kínából, Szerbiából és Spanyolországból érkeztek résztvevők. Az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szólóműveket, a döntőben pedig egy Liszt- vagy Mozart-versenyművet kellett előadniuk.
A Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész vezette zsűri a tizennyolc éves japán zongoristát, Kaneko Miucsit ítélte a legjobbnak. A győztes – akinek édesanyja magyar származású – tíz éven át hazánkban tanult zenét, mielőtt elnyerte volna a Tokiói Zeneakadémia ösztöndíját. Mostani sikerének többek között egy Brodmann zongora volt a jutalma (végül a magas szállítási költségek miatt a Brodmann itthon maradt, s a japán Kawai cég biztosítja a fődíjat); a verseny díjazottjai pénz- és tárgyjutalomban is részesültek, illetve számos koncertmeghívást kaptak.
A hatnapos program március 30-án Bartók Béla nagyszentmiklósi szobrának koszorúzásával, majd a helyi Nákó-kastélyban megtartott hangversennyel zárult.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.