Bezár

Hírarchívum

Japánba került a fődíj

Japánba került a fődíj

2008. március 31.
1 perc
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A japán Kaneko Miucsi győzelmével végződött az SZTE Zeneművészeti Kara által március 25. és 30. között megrendezett III. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny Szegeden. A háromfordulós megmérettetésen öt ország huszonnégy tehetséges fiatal művésze vett részt.
A minden második esztendőben Bartók Béla március 25-i születésnapjához kapcsolódóan megtartandó viadalra az idén Magyarország mellett Japánból, Kínából, Szerbiából és Spanyolországból érkeztek résztvevők. Az indulóknak az elődöntőben és a középdöntőben szólóműveket, a döntőben pedig egy Liszt- vagy Mozart-versenyművet kellett előadniuk.
A Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész vezette zsűri a tizennyolc éves japán zongoristát, Kaneko Miucsit ítélte a legjobbnak. A győztes – akinek édesanyja magyar származású – tíz éven át hazánkban tanult zenét, mielőtt elnyerte volna a Tokiói Zeneakadémia ösztöndíját. Mostani sikerének többek között egy Brodmann zongora volt a jutalma (végül a magas szállítási költségek miatt a Brodmann itthon maradt, s a japán Kawai cég biztosítja a fődíjat); a verseny díjazottjai pénz- és tárgyjutalomban is részesültek, illetve számos koncertmeghívást kaptak.
A hatnapos program március 30-án Bartók Béla nagyszentmiklósi szobrának koszorúzásával, majd a helyi Nákó-kastélyban megtartott hangversennyel zárult.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek