SZTE Info

THEALTER metamorphosis

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A THEALTER Fesztivált – Magyarország egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválját – 18. alkalommal rendezik meg. A 2008-as esztendő a MASZK Egyesület és a THEALTER történetében is az átváltozás éve lesz.
A szervezők a THEALTER nagykorúságával újra önálló (a THEALTER és a SZASZSZ útjai elválnak) fesztiválnak olyan tematikát választottak, amely éppúgy beszél róluk – a fesztivál gazdáiról, szervezőiről, munkatársiról, önkénteseiről, a városról és az elmúlt közel húsz esztendőről –, mint a fellépő színházakról, a benne dolgozó művészekről, hazaiakról és külföldiekről egyaránt. De beszél a színház egyik legnagyobb csodájáról is: az átváltozás és az átváltoztatás képességéről.
A MASZK menedzsmentjében készülő új előadások: Compagnie József Trefeli (CH): OOOrpheus; Döbrei Dénes-Varga Henrietta (SRB-FR): Csend-ért; Urbán András Társulata (SRB): Turbo Paradiso.
A tervezett külföldi fellépők: Bicskei István (SRB-FR), Penoplast (Ukrajna), Divadlo Continuo (Csehország), a horvátországi Bacaci Sjenki különleges, minden nézőnek valóban egyedi színházi élményt nyújtó, a BITEF-en a zsűri különdíját elnyert előadása, az East West Center (Bosznia és Hercegovina) Osztályellenség-adaptációja, amely meghívást kapott többek között az újvidéki Sterija Játékokra és az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztiválra is, valamint a holland SPACE Színház Holland cunami című produkciója, amely az idei LOW holland-flamand kultfeszten aratott osztatlan sikert.
További tervezett fellépők: Pintér Béla és Társulata a Jászai Mari című monodrámát Menszátor Héresz Attila mutatja be, Rudolf Hess tízparancsolata címmel az Aradi Kamaraszínház és a szegedi Hetek Csoportja közös produkciója is színpadra kerül, de láthatja a közönség az Ádám, Ádám és ádám című előadást, melynek rendezője Czeizel Gábor, a zenei csemegéket kedvelőknek pedig egy barokk operával igyekeznek meglepetést szerezni.
Maszkaland a THEALTER gyermekprogramja
A 18 éves THEALTER nemzetközi színházi fesztivál ebben az évben szeretettel várja az érdeklődő 10-17 éves gyerekeket és fiatalokat MASZKALAND elnevezésű gyerek- és ifjúsági szigetére.
Július 23. és 27. között 5 kreatív műhely indul, színházi előadások, koncert, filmek, számtalan meglepetés, izgalom és vidám az átalakulás, vagyis a metamorfózis jegyében.
Műhelyek: Fénykaland fotózni vágyóknak, Drámaland játszani vágyóknak, Grafikai Műhely „varázskezűeknek”, Filmkaland „ifjú filmeseknek”, Zene&Tánckaland öröm-zenélni és táncolni vágyóknak.
Tervezett fellépők: Focus Műhely Gyerektársulat, Dvorák Gábor pantomimművész, Makám, Kolibri Színház, valamint a Gyerekszem Filmfesztivál díjnyertes filmjei, Metamorfózis labirintus, Gyerekszáj Rádió, Átalakulás Kuckó és sok meglepetés…
És még egy fontos újdonság: Szentesen vendégszerepel a THEALTER, felolvasó-színházi előadást, koncerteket és a Compagnie József Trefeli OOOrpheus című előadásának vendégjátékát élvezheti a közönség július 18-án, pénteken.
Színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány: a fesztivál ideje alatt a kiállítások mellett a szegediek idén is naponta láthatnak utcaszínházi előadást, szórakoztatásukról – egyfajta szakmai gyakorlatként – a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzősei gondoskodnak.
Éjszakánként koncertek zárják a programokat.
Immár hagyománynak mondható, hogy a THEALTER Fesztivál ajándékprogrammal vendégszerepel a szegedi Csillag Börtönben, idén a Pedig én jó anya voltam… című produkciót mutatják be Pogány Judit előadásában, a szegedi származású Anger Zsolt rendezésében.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja. A Rádió Mi 89.9 – Szeged első civil közösségi rádiója – hullámhosszán pedig a tavalyi évhez hasonlóan THEALTER Rádió néven újra saját műsorsávot kap a fesztivál, amelyet az internet segítségével nem csak a szegediek követhetnek figyelemmel ( http://www.radiomi.hu ). A programokról a fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők, itt nemcsak tényeket és képeket, hanem hangulatjelentéseket is olvashatnak a naponta frissülő THEALTER-blogban ( www.thealter.hu ).
A MASZKALAND jelentkezési lapja a www.thealter.hu és a www.maszk.hu oldalakról tölthető le.
 
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében