SZTE Info

Szegedi siker az Országos Egyetemi Gitárversenyen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Mint arról a Szegedi Egyetem LVI. évfolyam 8. számában beszámoltunk, május 1-4. között rendezték meg a IX. Szegedi Nemzetközi Gitárfesztivált, és az ehhez kapcsolódó, már igencsak szükségessé vált Országos Egyetemi Gitárversenyt. Szükségessé vált, hiszen az utóbbi években nem került sor hasonló megmérettetésre klasszikus gitár szakon tanuló hallgatók számára.
A fesztivál első két napjában a verseny fordulói zajlottak le. A résztvevőknek több kötelezően és szabadon választott darabot kellett előadniuk. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának több hallgatója is szerepelt a versenyen – és ahogyan a Szegedi Egyetem LVI. évfolyamának 7. számában írt cikkből kiderült –, számukra jószerével a Reök-palotában megrendezett Picasso-kortárs zeneszerzők című koncert jelentette a főpróbát. Legtöbbjük ugyanis nemcsak indult a mostani Országos Egyetemi Gitárversenyen, hanem azokat a darabokat mutatták be, amelyekkel – többen – nyertek is.
A gitárfesztiválról és a -versenyről lapunk Pavlovits Dávidot kérdezte. Ő egyrészt a fesztivál megalapítója – melynek célkitűzése, hogy a szakma nagynevű zenészei, szólisták, együttesek és fiatal művészek egyaránt bemutatkozhassanak –, másrészt a gitárversenyen több tanítványának is szurkolt – amint kiderült, igencsak eredményesen –, így többszörösen érintett volt a májusindító napok eseményeiben.
– Hogyan értékeli az idei gitárfesztivált?
– Minden korábbinál családiasabb hangulatú volt, ami köszönhető volt többek között egy éjszakai tánccal fűszerezett klubprogramnak, egy tiszai hajókirándulásnak és a hosszú hétvége miatt a ZMK-épület teljes igénybevehetőségének. Emellett a koncertek káprázatos meglepetéseket hoztak: az orosz Anatoly Izotov koncertje után többek minden idők legnagyobb orosz gitárosáról beszéltek, aki Magyarországon most lépett fel először. Egy másik fénypontnak számított Maria José Jimnez Garcia énekes a flamencoegyüttesben, aki általam soha nem hallott hangon és színekkel énekelt.
– A következő éve(ek)ben szervezendő fesztivál hasonló lesz-e, vagy terveznek bizonyos változtatásokat?
– A jövő évi lesz a tizedik, jubileumi kiadás, tehát mindenképpen változás várható – de ez legyen még meglepetés!
– Bővül-e a fesztivált kísérő koncertek száma, illetve a helyszínek tekintetében lesz-e változás?
Valószínű, hogy jövőre még több helyszínt vonunk be a programokba.
– Milyen volt idén a gitárverseny versenyzőinek felkészültsége, játéka?
A fesztivál égisze alatt megvalósult Országos Egyetemi Gitárverseny első korcsoportjában páratlanul magas volt a színvonal, a döntőkben nagyon szoros verseny alakult ki. A SZTE számára nagy diadalt jelent, hogy a ZMK hét versenyzőjéből hatan jutottak a döntőbe, az első korcsoportban Czap Márk első helyezést ért el, így a Zeneakadémia hallgatói is mögé kerültek. Ebben a kategóriában a különdíjat egy másik ZMK-hallgató, Járóka József nyerte el.
A második kategóriában valamivel alacsonyabb volt a színvonal, az első helyezett a győri zeneművészeti kar hallgatója, Horváth László lett. A zsűri második és harmadik díjat nem osztott ki, mivel az első és a többi helyezett közötti pontkülönbség túl nagy volt, de a sorrend alapján Koltai Piroska (Zeneakadémia) került a második helyre, különdíjat is kapott. A pontozás alapján harmadik helyezett Kovács Zsuzsanna (SZTE ZMK) lett, aki a makói gitárfesztivál különdíját és meghívását nyerte el.
– Mennyire voltak népszerűek a fesztiválon belüli mesterkurzusok?
A kurzusok tulajdonképpen nyílt gitárórákat jelentenek, amelyeket bárki meghallgathat, bár elsősorban a szakmai közönség szokta őket látogatni.
– Kik a következő évre tervezett meghívandó előadók?
Ez még nem alakult ki teljesen, de biztos, hogy idei díjnyertesek közül többen játszani fognak.
– Mi volt a legjobb élménye ebben a négy napban?
Összesen hat tanítványom indult, így nem a zsűriben, hanem a közönséggel ülve szorítottam nekik a versenyen. Óriási élményt jelentett, hogy a legtöbbjüknél áttörést hozott a verseny, ha nem is mind nyerhettek díjat, de saját magukhoz képest nemcsak a legjobbat hozták, hanem olyasmit produkáltak, ami mérföldkövekkel felülmúlja egy-két évvel ezelőtti önmagukat. Ez élmény volt!
Szekeres Nikoletta
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében