SZTE Info

Ókortörténeti seregszemle Szegeden

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
A Szegedi Tudományegyetem a Bölcsészettudományi Kar Klasszika-Filológiai Tanszékének szervezésében látja vendégül a héten a magyar ókortudomány kétévenként esedékes seregszemléjét.
A 8. Magyar Ókortudományi Konferencia a „Fikció és propaganda” címet viseli. A  napjainkban is aktuális témát mintegy 80 előadásban és poszteren járják körül a résztvevők a görög és római irodalomban, az ókori filozófiában, az ókortörténetben és orientalisztikában, valamint a régészet és művelődéstörténet területén.
A május 22-25. között sorra kerülő rendezvény az egyetem József Tanulmányi és Információs Központjában Maróth Miklós akadémikus, az MTA társadalomtudományi alelnöke (Piliscsaba), Szepessy Tibor professzor (Piliscsaba), valamint Tegyey Imre (Debrecen) plenáris előadásaival kezdődik május 22-én 16 órakor. Szintén plenáris előadással tiszteli meg a rendezvényt a szombati nap zárásaként Török László akadémikus. A szekciók programja péntektől vasárnapig az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Dóm téri épületében zajlik.
Az esemény fővédnöke Hiller István kulturális oktatási és kulturális miniszter, Vizi E. Szilveszter, az MTA leköszönő elnöke, valamint Botka László, Szeged polgármestere. A konferencia támogatója az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Ókortudományi Társaság, az SZTE rektora, az SZTE Bölcsészettudományi Kara, valamint a C&T Hungary és a Litofilm Kft.
A szervezők a május 22-25. között tartandó eseményre az ókortudomány aktív művelőin kívül szeretettel várnak mindenkit, aki a téma iránt érdeklődik. További információ és a részletes program a http://primus.arts.u-szeged.hu/cla/Conf/index.htm oldalon olvasható.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 29. 13:00 - 30. 16:30
 • február 1.
  10:00 - 13:00
 • február 4.
  18:00 - 19:00
  "Boldizsár Ildikó és a Metamorphoses Meseterápiás Egyesület csatlakozott a Művészek a klímatudatosságért csoporthoz, és vállalták, hogy összegyűjtik a világ népmesekincséből azokat a meséket, amelyek a teremtett világ iránti felelősségről, az ember ezzel kapcsolatos feladatairól szólnak, hogy segítsenek a szülőknek, pedagógusoknak és mindnyájunknak a tudatosításban. Olyan meséket adnak közre, amelyekben az ember még harmóniában élt a természettel, és tudta, hogy mit kell tennie, hogy ez így maradjon. Olyan meséket, amelyekben az ember tiszteli a fákat, növényeket, állatokat, és szót ért velük - összhangban léteznek vagy törekszenek rá egy-egy konfliktus után. Olyan meséket, amelyekben a teremtett világ szépsége megmutatkozik, és az ember ennek örülni tud, érzi a felelősségét. És olyan meséket is, amelyekben ezt nem érzi, aztán baj lesz belőle... De még van visszaút, megbocsátás, egy utolsó lehetőség."
  Jegyár: kedvezményes 2.000 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.800 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 7.
  10:00 - 16:00
 • február 8.
  09:00 - 14:00