SZTE Info

Éremhalmozó kajakosok és rögbisek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Újabb sportágakban bonyolították le az elmúlt napok, hetek során a 2008. évi Magyar Egyetemi-Főiskolai Bajnokságot. Az SZTE sportolói kiválóan teljesítettek: kajakosaink hat érmet zsebeltek be, rögbicsapatunk második lett. Labdarúgóink épphogy lecsúsztak a dobogóról.
A magyar felsőoktatási intézmények legjobb rögbicsapatai június 21-én Esztergomban csaptak össze. A Szegedi Tudományegyetem gárdája nagyszerű eredményt ért el, ugyanis második helyen végzett az Általános Vállalkozási Főiskola „Mókusok” Budapest mögött.
A kajak-kenusok szintén június 21-én, de Sukorón mérték össze tudásukat. A Szegedi Tudományegyetem több hallgatója is vízre szállt az érmekért, s nem is akármilyen sikerrel. Első helyen végzett, ezzel egyetemi-főiskolai bajnok lett K-1 500 méteren Karsai Gergely (TTIK I. éves matematika), s K-2 500 méteren ugyanő a Semmelweis Egyetem hallgatójával, Árkosi Gáborral.
Ezüstérmet szerzett a Gyimesi Gergely-Szabó Gergő páros K-2 500 méteren, valamint K-4 500 méteren Gyimesi Gergely a két BME-s és egy NYME-s társával. Harmadikként ért célba női K-2 500-on a Krajcsovicz Gyöngyi-Körmendi Katalin SZTE-s duó, illetve Karsai Gergely K-4 500-on két BME-s és egy SE-TF-es sporttársával.
Krajcsovicz Gyöngyi női K-1 500 éppen lecsúszott a dobogóról, negyedik lett, míg a férfiaknál ugyanebben a számban Gyimesi Gergely ötödikként, Szabó Gergő kilencedikként fejezte be a versenyt.
A Szegedi Tudományegyetem labdarúgócsapata beverekedte magát a május 20-21-én Pécsett rendezett országos négyes döntőbe, ott azonban nem járt sikerrel: negyedikként végzett. Futballistáink az elődöntőben 2-2 után tizenegyesekkel veszítettek a Semmelweis Egyetem (Testnevelési és Sporttudományi Kara: „TF”) ellen, míg a bronzcsatában 3-1-re kaptak ki az egri Eszterházy Károly Főiskola csapatától. A bajnoki címet a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Képzési Központ (régi nevén: a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola) szerezte meg.
 
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *