SZTE Info

Szökőkútzene, Ekisfeszt, és marad a várakozás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Sajátos módon kezdődött szerdán Szegeden a Thealter. A Dugonics térre tervezett utcaszínház idejére az illetékesek elfelejtették kikapcsolni a szökőkút zenéjét. Így hosszas toporgás, telefonálgatás után a szentesi HMG műhely sorsába beletörődve, palotással kísérve kezdte produkcióját. De addigra már a JATE Klubban lezajlott az Ekisfeszt megnyitója is.
Nagyon vártam a debreceni KonzervArtaudrium előadását, hogyne vártam volna egy olyan társulattól, akik Antonin Artaud nevét építik be a színházi műhely nevébe. Ráadásul nyitó előadása volt egy fesztiválnak, részfesztiválnak, ahol képet kaphatunk a hazai egyetemi színjátszás helyzetéről. Nos a várakozás továbbra is várakozás marad, mert az Induló bizony nem hagyott mély nyomokat bennem. Vagyis dehogynem.  De ezek a nyomok inkább fájdalmasak, mint emlékezetesek. Adott egy koncepció, hat színész tárgyakkal és színjátékkal improvizál három jeleneten át, mintegy folyamatában világít rá életünk apró-cseprő dolgaira, az idegesítő rítusokra és gesztusokra. Mindezzel nem lett volna semmi bajom, ha az egész előadást nem kísérte volna végig a bosszantó ötlettelenség, a bántó sztereotípiák sora és a színészi képességek teljes hiánya. Az ötlettelenséget nyilván a rendező is látta, mert a jeleneteket csak jelentős késéssel engedte tovább, így a tervezett ötven perc helyett legalább hetven percig „élvezhettük” a hosszúra nyúlt improvizációt. A végére a húsz néző fele ellógott. Sajnálhatják, mert így nem tudták meg, hogy a gondosan felépített cselekményszál (gyermekkor, felnőttkor és az öregség) hová vezet. Nem kívánok olyan idős éveket a fiatal színészeknek, amilyet ők elénk tártak játékukkal. Miszerint az öregembereknek fáj a derekuk, lassan mozognak, fröccsöt isznak, és furcsa, elkeseredett arcot vágnak. Egyébként meg gyógyszerfaló zombik.
Marad a várakozás…
 
KonzervArtaudrium Színházi Műhely (Debrecen): Induló
Petró János
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  14:00 - 15:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja