SZTE Info

Művészeti akadémia és mesterkurzus

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Valamivel több mint száz hallgató részvételével tartották meg július 11-18. között a IV. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzust a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának szervezésében.
A program immár nemzetközivé vált, idén ugyanis szerb, román, lengyel, német, spanyol és kínai vendégek is ellátogattak a Tisza-parti városba. A mesterkurzus résztvevőinek korosztálya igen vegyes volt: egy kis zeneiskolás hallgató mellett akadtak már zenepedagógusként dolgozók, de egyetemi hallgatók is, akiknek a program kreditpontot jelentett.
A hagyományokhoz híven indult nyári képzés például énekből, zongorából, hegedűből vagy fuvolából, újdonságként pedig fúvós koncertzenekari karmesterek továbbképzéséből állt.
Az oktatói munkát most is olyan neves művészek vállalták, mint például Marton Éva Kossuth-díjas, Temesi Mária Liszt Ferenc-díjas énekművész, Szecsődi Ferenc Liszt-díjas hegedűművész és Boros József trombitaművész.
A IV. Szegedi Művészeti Akadémia és Mesterkurzus résztvevői esténként hangulatos koncertekkel szórakoztatták a szegedi zeneszerető közönséget a város legkülönbözőbb pontjain: a felsővárosi minorita templomkertben, a városháza díszudvarán, a Reök-palotában és a Szent József jezsuita templomban, illetve a szegedi zsinagógában, ahol a reneszánsztól a ragtime-ig terjedő időszak repertoárjából mutattak be a művészek.
SZEGY
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.