SZTE Info

Felolvasószínház, időutazás?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Talán megkérdezhetnénk, hogy a házigazda Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) miért felolvasószínházzal vett részt az Ekisfeszten. De aki ismeri jelenlegi repertoárjukat, és elment a pénteki előadásra, joggal hessegethette el a képzeletbeli kérdőjeleket.
Hubay Miklós, a SZESZ társulatának meghatározó lelki barátja egy munkadarabbal ajándékozta meg őket. A darab még félkész, de Czene Zoltán és társai olvasatában így is látszott, hogy a szerepek játékért kiáltanak. Ezért a színészek nem is maradhattak a felolvasás szigorú keretei között, kitörtek a szavak és a székek fogságából, már-már eljátszva azt, amit a jövőbeni szerepről ebben a nyers állapotában elképzelnek.
Érdekes hasonlóság a csütörtöki Brutus-előadással, hogy most is utaztunk mintegy háromezer évet ugrálva az időben, és a kérdés szintén az, mi lett volna, ha egy gyilkosság nem történik meg. Jelen esetben, ha Oidipusz nem ölt volna. Az idős mester munkadarabja kimondottan szellemes és fiatalos, a színpadi változatot izgatottan várom. Addig marad egy rövid, de élvezetes felolvasószínház emléke, ahol lehunyt szemmel utazhattam pár ezer esztendőt és kilométert.
De ez az utazás egyáltalán nem volt fárasztó.
 
SZESZ: Hubay Miklós új drámájának felolvasószínházi változata
 
Petró János
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.