SZTE Info

Éremeső a fővárosból

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés
Budapesten rendezték meg április 12-én a Magyar Egyetemi-Főiskolai Cselgáncsbajnokságot. A viadalon kitettek magukért a Szegedi Tudományegyetem sportolói.
Az „A” kategóriában aranyérmet szerzett és ezzel egyetemi bajnok lett a nőknél Kálmánczhelyi Ildikó (BTK I. szabad bölcsészet) -57 kg-ban, a férfiaknál Hammer Erik (JGYPK II. testnevelő-edző) -66 kg-ban.
A dobogó második fokára állhatott Mester Dániel (JGYPK III. testnevelés) -66 kg-ban és Kállai Zoltán (JGYPK III. rekreáció) -90kg-ban, bronzérmet pedig Reisz Zita (ÁOK II. orvos) -70 kg-ban és Szabó Krisztián -66 kg-ban vehetett át. Havas Balázs (GTK I. gazdálkodás és menedzsment) ötödikként zárt -81 kg-ban.
Ami a „B” kategória küzdelmeit illeti, a nőknél Szádeczky-Kardoss Kinga (JGYPK I. rekreációszervezés és egészségfejlesztés) -57 kg-ban nem talált legyőzőre, de a fiúk is bezsebeltek két bronzot: Kisjós Dávid (GYTK II. gyógyszerész) -66, Ménesi Mátyás (JGYPK I. testnevelő-edző) pedig -66 kg-ban.
A Szegedi Tudományegyetem a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara (TF), illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mögött harmadik helyen végzett az összetett női-férfi pontversenyben.
Pintér M. Lajos
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.