Bezár

Hírarchívum

Sansz_nyito

A speciális képzési igényű SZTE-s hallgatók is teljes egyetemi életet élhetnek

A speciális képzési igényű SZTE-s hallgatók is teljes egyetemi életet élhetnek

2022. december 01.
4 perc

1992-ben döntött úgy az ENSZ, hogy december 3-át a fogyatékos emberek világnapjává nyilvánítja. Ez adta az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja által, a Szent-Györgyi Albert Agórában szervezett konferencia apropóját, amelyen a szélesebb közvéleményt tájékoztatták az SZTE közösségi szerepvállalásának területeiről a fogyatékossággal élő hallgatók, oktatók tekintetében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központja koordinálja azt a munkát, amellyel az intézmény a fogyatékossággal élő hallgatói életét igyekszik könnyebbé tenni. Jelenleg 229 aktív, regisztrált, speciális képzési igényű hallgató tanul az SZTE-n. Az ő életüket segítő egység munkatársai elhivatottan végzik munkájukat nap mint nap.

IMG_4491

Fotó: Bobkó Anna

Az Egyenlő Esély Konferencia egyik célkitűzése éppen az volt, hogy az előadásokon keresztül megossza azokat a jógyakorlatokat az intézet munkatársainak tevékenységéből, amelyek a társadalom szélesebb körében is javíthatják a fogyatékossággal élők életminőségét.


Sansz_konferencia_galeria_20221201_BA
Bobkó Anna fotói a képre kattintva megtekinthetők
A rendezvényen köszöntőt mondott Dr. Sebőné Dr. Szenes Márta, az SZTE Fogyatékossággal élő hallgatók ügyeiért felelős koordinátora, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ vezetője. Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese, kérdésünkre kiemelte, hogy a Szegedi Tudományegyetem számára különösen fontos, hogy a továbbtanulás előtt álló fogyatékossággal élő fiatalokat is megszólítsuk. Számos formában, például a Nyílt Napunkon is, segítjük és bátorítjuk őket, hogy jelentkezzenek hozzánk. Amellett, hogy megteremtjük annak lehetőségét, hogy a speciális képzési igényű hallgatók is megtalálják és kibontakoztathassák tehetségüket, másik fő tevékenységünk olyan szakemberek képzése, akik a speciális igényű fiatalokhoz a leghatékonyabban tudnak kapcsolódni. Ezen tevékenységeink több karon párhuzamosan, összehangoltan zajlanak – mondta Prof. Dr. Gellén Klára.

Az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ szakemberei mind személyes, mind pedig online módon biztosítják az SZTE hallgatói számára az ingyenes tanácsadást. 2004 óta működik a Hallgatói Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottság, melynek feladata, hogy informálja a mozgás-, hallás-, látássérült és tanulási nehézségekkel küzdő hallgatókat a nekik járó támogatásokról, tanulmányi kedvezményekről, szolgáltatásokkal és támogassa integrációjukat a kortárs közösségekbe.

IMG_4463

Fotó: Bobkó Anna

A konferencia hallgatósága megismerhette a SANSZ programot, amely hozzájárul ahhoz, hogy a speciális képzési igényű hallgatók egyetemi polgárként teljes életet élhessenek a Szegedi Tudományegyetemen. Az SZTE minden tanévben számos kurzust hirdet a speciális képzési igényű hallgatónak, ilyen például a „Hatékony tanulás felsőfokon”, amelyet kifejezetten diszlexiás. diszgráfiás hallgatók számára állítottak össze.

Nagy Katalin, Jáger Nikoletta, Ladányi Lili és Nagygyörgy Éva, az SZTE Sansz Iroda munkatársai adtak választ arra a kérdésre, hogy hogyan valósul meg az intézményi elköteleződés és a speciális képzési igényű hallgatók támogatására vonatkozó stratégia és gyakorlat az egyetemen.

A tanulási zavarral küzdő hallgatók nehézségeiről, és azok leküzdésének nehézségeiről Marunák Mária tanulásmódszertani szaktanácsadó beszélt a rendezvényen. Beták Orsolya, az SZTE ETSZK, Fizioterápiás Tanszék szakmai tanára mutatta be, hogy milyen tevékenységet végeznek a munkatársak a fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségének megteremtésének érdekében. A szemléletformálás egyetemi kurzusba történő beillesztésének példáját Szabó Eszter, az SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet főiskolai docense prezentálta.

IMG_4480

Fotó: Bobkó Anna

Az egyetemi közösségi szerepvállalást a gyakorlatban az SZTE GTK KK részéről Prof. Dr. Málovics György egyetemi tanár, Dr. Juhász Judit tudományos munkatárs és Prof. Dr. Bajmócy Zoltán járta körül.

A konferencia résztvevői Dr. Mihók Barbara révén megismerhették a „Közös Jelek” együttműködő kutatást a hallássérült fiatalokkal a társadalmi befogadásáért, amely YouCount projekt keretében valósul meg.

A záró előadás a könnyen érthető kommunikáció jelentőségéről szólt, Ladányi Lili tanársegéd, Magyar Ágoston tanársegéd és Cziráki Zsolt participatív oktató, a JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet munkatársainak részvételével.

Az előadások után kötetlenül látogatható programok is várták a konferencia résztvevőit:

- SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ – SKI hallgatók képzésben való részvételét biztosító segédeszközök bemutatója

IMG_4459

Fotó: Bobkó Anna

- A Könnyen Érthető Kommunikáció (KÉK) eszköztárának bemutatója

- Élő Könyvtár – kötetlen beszélgetés lehetősége fogyatékossággal élő fiatalokkal

- Láthatatlan Kiállítás – Szent-Györgyi Albert Agóra és a Vakok és Gyengénlátók Csongrád-Csanád Megyei Egyesületének állandó kiállítása

- Jeddi Ágost tréner (tanulási zavarral küzdő egyetemi hallgatók fejlesztő kurzusa) eszközös interaktív bemutatója

– Munkánk során gyakran találkozunk azokkal az egyetemi kezdeményezésekkel, amelyek célja a fogyatékos emberek esélyegyenlőségének biztosítása. A jeles naphoz közeledve kiemelten fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk ezekről a programokról, és lehetőséget biztosítsunk az egyetemi polgároknak, érintetteknek, hozzátartozóknak, segítő szakembereknek arra, hogy megismerjék a Szegedi Tudományegyetemen ezirányban folyó szakmai munkát. Ez a nap alkalmat ad számunkra, hogy egy pillanatra megálljunk, egymásra figyelve megismerjük a különböző egyetemi intézmények esélyegyenlőségi munkáját és jó gyakorlatait, hiszen sokat tanulhatunk egymástól – fogalmazta meg a konferencia küldetését Nagy Katalin esélyegyenlőségi referens.

Lévai Ferenc

Borítókép: Az Egyenlő Esély Konferenciának a Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont Fotó: Bobkó Anna


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek