SZTE Info

bnp_1

Támogatást biztosít az Európa-tanulmányok Központnak a BNP Paribas

A Szegedi Tudományegyetem központi egységeként és az Állam- és Jogtudományi Kar képzési intézeteként is működő Európa-tanulmányok Központ legújabb, francia nyelvű Nemzetközi tanulmányok mesterképzésének támogatásáról írt alá megállapodást a BNP Paribas regionális vezérigazgatója.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ünnepélyes keretek között írta alá Aymar de Liedekerke Beaufort, vezérigazgató és Prof. Dr. Szabó Gábor, rektor azt a nyilatkozatot, amelyben rögzítették, a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepe két hallgató számára biztosít ösztöndíjat az Európa-tanulmányok Központ által meghirdetett, szeptemberben induló Nemzetközi tanulmányok mesterszakon.

Ahogy elhangzott, egyedülálló képzést hirdet a Szegedi Tudományegyetem. Ez az első olyan nemzetközi tanulmányok mesterképzés, amely idegen nyelven is akkreditációs eljáráson esett át. Az akkreditáció ténye pedig igazolja, magas színvonalú képzés indul el 2011 szeptemberétől. Egyedülálló továbbá a képzés, mivel teljes egészében francia nyelven zajlik, így lehetővé teszi, hogy ne csak magyarországi hallgatók szerezzenek diplomát. Szintén az idegen nyelvű képzés előnye, hogy neves, külföldi professzorok is bekapcsolódnak az oktatásba. Az Európa-tanulmányok Központ ugyanis széleskörű nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

A francia nyelvű Nemzetközi tanulmányok mesterképzés regionális központtá kívánja tenni Szegedet az Európa-tanulmányok oktatásában és kutatásában. A képzést hirdetők nem titkolt célja, hogy elsősorban a szélesebb földrajzi régió kiemelkedő tehetségű hallgatóit oktassák. Így az oktatás során is specializációt kínálnak a Közép- és Kelet-Európa, a tágabb régió történelmére, gazdaságára, nemzetközi viszonyrendszerére.

A BNP Paribas-val való együttműködés nem egyszerű szponzorráció. A támogató szorosan együtt kíván működni az Európa-tanulmányok Központtal. A kiváló képességű hallgatók kiválasztásában, szakmai előmenetelük nyomon kísérésében is szerepet vállal a bank, továbbá az általa támogatott hallgatók részére szakmai gyakorlatot is biztosít. A BNP Paribas regionális elkötelezettsége ismert, ebben lehet a cég partnere a Szegedi Tudományegyetem.


bnp_2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.