SZTE Info

potsdam

Német jogi képzés a potsdami és szegedi egyetem együttműködésében

Új német oktatási programmal gazdagodik a német jogi iskola és szakfordítóképzés – erre vállalkozott a Potsdami Egyetem és a SZTE Állam és Jogtudományi Kara annak a megállapodásnak a keretében, amit június 30-án írt alá a Potsdami Egyetem képviseletében Detlev W. Belling jogászprofesszor és Rácz Béla általános rektorhelyettes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Potsdami Egyetem képviseletében június 29-től július 1-ig tett látogatást a szegedi egyetemen Detlev W. Belling professzor és Roswitha Schwerdtfeger dékáni hivatalvezető. A két egyetem jogi kara több mint egy évtizede sikeresen működik együtt a szegedi német jogi oktatás terén, ennek keretében immár közel 250 jogász sajátíthatott el jogi és szaknyelvi ismereteket, és számos hallgató folytathatott az együttműködés alapján tanulmányokat Németországban. A mostani látogatás célja az volt, hogy a korábban a két egyetem között megkötött együttműködési megállapodás talaján kialakított új német oktatási programot szerződésbe foglalják, illetve azt rögzítsék, hogy a Német Jogi és Szakfordítói Szakjogász/Szaktanácsadó képzés keretében megszerzett diplomát milyen feltételek mellett számítja be a német jogi diplomába a Potsdami Egyetem Jogi Kara. Mind az LL.M. cím (amely a Potsdami Egyetem magister-stúdiumának elvégzésével szerezhető meg), mind pedig egy külföldi jogi diploma megszerzése nagyban segítheti a friss diplomások elhelyezkedését a hazai és uniós munkaerőpiacon.

Az új program három szemeszterből áll. A német jog három fő területét oktatják a német professzorok, és a magyar kollégák: polgári-, köz- és államjogot, és az ezekhez kapcsolódó szakfordítói ismereteket. Potsdamban egy bevezető kurzuson vehetnek részt a hallgatók, ahol a német nyelvtudás elmélyítése a cél. Végzéskor a szegedi egyetem egy posztgraduális diplomát ad a képzés résztvevőinek, amit megfelelő feltételekkel Potsdamban „szigorlatként” (Zwischenprüfung) ismernek el. Ezt a képesítést a szerződés alapján most Szegeden is megszerezhetik a hallgatók, és ezzel Potsdamban később államvizsgázhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 9. 08:00 - 20. 23:59
 • december 12.
  15:00 - 17:30
  15:00 Ünnepélyes köszöntő: Prof. Dr. Lázár György dékán
  TUDOMÁNYOS PROGRAM
  1. Dr. Sepp Róbert Örökletes kardiológiai kórképek klinikai és genetikai vizsgálata
  2. Dr. Nemes Attila A 3D echokardiográfia múltja, jelene és jövője
  3. Dr. Sághy László Klinikai elektrofiziológia Szegeden
  4. Dr. Thury Attila Invazív kardiológia múltja és helyzete Szegeden
  5. Dr. Bogáts Gábor A szívsebészet helyzete és lehetőségei Szegeden
  6. Dr. Borbényi Zita Szemléletváltás a lymphoproliferatív betegségek kezelésében. A siker kulcsa: a célzott terápia
 • december 13.
  10:00 - 11:00
  Az SZTE TTIK BIológia Intézet előadása a laikus érdeklődők számára is érdekes új információkkal szolgálhat Ötziről, az 5300 éves gleccsermúmiáról.
 • 2019. december 23. 08:00 - 2020. január 1. 00:00
 • 2020. január 8.
  17:00 - 18:30
  Ha kell, elájulnak, zokognak vagy órákig fekszenek a romok alatt a Magyar Imitációs Egyesület önkéntesei, hogy a mentő- és rendvédelmi szervek emberei gyakorolhassák rajtuk az elsősegélynyújtást. Szokatlan munkájuk életeket menthet – erről mesélnek vendégelőadóként az SZTE Junior Akadémiai Esték soron következő előadásán.