SZTE Info

potsdam

Német jogi képzés a potsdami és szegedi egyetem együttműködésében

Új német oktatási programmal gazdagodik a német jogi iskola és szakfordítóképzés – erre vállalkozott a Potsdami Egyetem és a SZTE Állam és Jogtudományi Kara annak a megállapodásnak a keretében, amit június 30-án írt alá a Potsdami Egyetem képviseletében Detlev W. Belling jogászprofesszor és Rácz Béla általános rektorhelyettes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Potsdami Egyetem képviseletében június 29-től július 1-ig tett látogatást a szegedi egyetemen Detlev W. Belling professzor és Roswitha Schwerdtfeger dékáni hivatalvezető. A két egyetem jogi kara több mint egy évtizede sikeresen működik együtt a szegedi német jogi oktatás terén, ennek keretében immár közel 250 jogász sajátíthatott el jogi és szaknyelvi ismereteket, és számos hallgató folytathatott az együttműködés alapján tanulmányokat Németországban. A mostani látogatás célja az volt, hogy a korábban a két egyetem között megkötött együttműködési megállapodás talaján kialakított új német oktatási programot szerződésbe foglalják, illetve azt rögzítsék, hogy a Német Jogi és Szakfordítói Szakjogász/Szaktanácsadó képzés keretében megszerzett diplomát milyen feltételek mellett számítja be a német jogi diplomába a Potsdami Egyetem Jogi Kara. Mind az LL.M. cím (amely a Potsdami Egyetem magister-stúdiumának elvégzésével szerezhető meg), mind pedig egy külföldi jogi diploma megszerzése nagyban segítheti a friss diplomások elhelyezkedését a hazai és uniós munkaerőpiacon.

Az új program három szemeszterből áll. A német jog három fő területét oktatják a német professzorok, és a magyar kollégák: polgári-, köz- és államjogot, és az ezekhez kapcsolódó szakfordítói ismereteket. Potsdamban egy bevezető kurzuson vehetnek részt a hallgatók, ahol a német nyelvtudás elmélyítése a cél. Végzéskor a szegedi egyetem egy posztgraduális diplomát ad a képzés résztvevőinek, amit megfelelő feltételekkel Potsdamban „szigorlatként” (Zwischenprüfung) ismernek el. Ezt a képesítést a szerződés alapján most Szegeden is megszerezhetik a hallgatók, és ezzel Potsdamban később államvizsgázhatnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.