Bezár

Hírarchívum

PhD_Seminar_photo_1x

Európai munkajogi és szociális jogi szeminárium az ÁJTK-n

Európai munkajogi és szociális jogi szeminárium az ÁJTK-n

2011. június 08.
2 perc

2011. május 10-12. között első ízben került megrendezésre az uniós csatlakozás előtt álló dél-kelet európai országokból érkező résztvevőknek meghirdetett angol munkanyelvű szeminárium, mely az Európai Unió munkajogi és szociális jogi szabályozásába nyújtott betekintést.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szeminárium elsősorban a Szerbia, Koszovó és Montenegró egyetemein kutatást, illetve tanulmányokat folyatató PhD-hallgatókat, fiatal diplomásokat és joghallgatókat célozta. A szeminárium törzsét az Európai Unió munka- és szociális jogának alapjait bemutató előadások adták. Emellett jelentős szerep jutott az uniós jogszabályok átültetésével illetve nemzeti környezetben való alkalmazásával kapcsolatos tagállami tapasztalatok megvitatásának. Hangsúlyos volt továbbá a fentiek kapcsán a csatlakozás előtt álló országok tekintetében a felmerülő jövőbeni nehézségek megtárgyalása is.

A résztvevők három uniós tagállam szakembereinek előadásait hallgathatták meg különböző témákban: az alapító államok között jelenlevő Hollandiáét (Teun Jaspers, Utrechti Egyetem), az egykori NDK és NSZK 1990-es újraegyesülésében érintett Németországét (Wolfhard Kohte, Abdrea Rietschel, Stefanie Porshe és Cathleen Rosendahl, Martin Luther Egyetem, Halle-Wittenberg), valamint az EU15-ök között csatlakozott Magyarországét (Hajdú József-SZTE, Kovács Erika-PTE, Kun Attila-KRE).

A témák között szerepelt többek között

  • az európai munkajog szereplőiről, az Európai Bíróság és a nemzeti bíróságok szerepéről,
  • a kiküldetés szabályozásáról,
  • az európai antidiszkriminációs jogról,
  • a munkáltatók információs és konzultációs kötelezettségéről,
  • a vállalatok szociális szerepvállalásáról,
  • és az európai szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló előadás.

Ez utóbbi előadás megtartására Brüsszelből, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Társadalmi Összetartozás Igazgatóságáról érkezett különmeghívottunk, Rob Cornelissen.

A rendezvény csupán a kiindulópontjaként szolgált annak a – reményeink szerint – hosszútávú és eredményes együttműködésnek, amelynek alapjai szépen körvonalazódtak a szeminárium további sorsáról a résztvevőkkel folytatott eszmecserék során.


PhD_Seminar_photo_2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek