SZTE Info

PhD_Seminar_photo_1x

Európai munkajogi és szociális jogi szeminárium az ÁJTK-n

2011. május 10-12. között első ízben került megrendezésre az uniós csatlakozás előtt álló dél-kelet európai országokból érkező résztvevőknek meghirdetett angol munkanyelvű szeminárium, mely az Európai Unió munkajogi és szociális jogi szabályozásába nyújtott betekintést.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szeminárium elsősorban a Szerbia, Koszovó és Montenegró egyetemein kutatást, illetve tanulmányokat folyatató PhD-hallgatókat, fiatal diplomásokat és joghallgatókat célozta. A szeminárium törzsét az Európai Unió munka- és szociális jogának alapjait bemutató előadások adták. Emellett jelentős szerep jutott az uniós jogszabályok átültetésével illetve nemzeti környezetben való alkalmazásával kapcsolatos tagállami tapasztalatok megvitatásának. Hangsúlyos volt továbbá a fentiek kapcsán a csatlakozás előtt álló országok tekintetében a felmerülő jövőbeni nehézségek megtárgyalása is.

A résztvevők három uniós tagállam szakembereinek előadásait hallgathatták meg különböző témákban: az alapító államok között jelenlevő Hollandiáét (Teun Jaspers, Utrechti Egyetem), az egykori NDK és NSZK 1990-es újraegyesülésében érintett Németországét (Wolfhard Kohte, Abdrea Rietschel, Stefanie Porshe és Cathleen Rosendahl, Martin Luther Egyetem, Halle-Wittenberg), valamint az EU15-ök között csatlakozott Magyarországét (Hajdú József-SZTE, Kovács Erika-PTE, Kun Attila-KRE).

A témák között szerepelt többek között

 • az európai munkajog szereplőiről, az Európai Bíróság és a nemzeti bíróságok szerepéről,
 • a kiküldetés szabályozásáról,
 • az európai antidiszkriminációs jogról,
 • a munkáltatók információs és konzultációs kötelezettségéről,
 • a vállalatok szociális szerepvállalásáról,
 • és az európai szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló előadás.

Ez utóbbi előadás megtartására Brüsszelből, az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Társadalmi Összetartozás Igazgatóságáról érkezett különmeghívottunk, Rob Cornelissen.

A rendezvény csupán a kiindulópontjaként szolgált annak a – reményeink szerint – hosszútávú és eredményes együttműködésnek, amelynek alapjai szépen körvonalazódtak a szeminárium további sorsáról a résztvevőkkel folytatott eszmecserék során.


PhD_Seminar_photo_2

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében