Bezár

Hírarchívum

SAJTÓKÖZLEMÉNY

SAJTÓKÖZLEMÉNY

2013. október 01.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem kutatói által létrehozott: „Biogáz termelés fehérjében gazdag alapanyagokból” című szabadalom nemzetközi elővizsgálatának megindítása IPARJOG_12 program keretében.


A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból című találmány nemzetközi elővizsgálatának megindítása tárgyú, IPARJOG_12-1-2012-0002 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 1.990.013,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A magyar szellemi alkotások hazai és külföldi iparjogvédelmi oltalmának támogatása tárgyú (IPARJOG_12) program célja a szellemi alkotások hazai, vagy nemzetközi iparjogvédelmi oltalmát szolgáló oltalomszerzési és oltalom fenntartási tevékenységek támogatása. A tervezett iparjogvédelmi tevékenység eredményeként nő a benyújtott hazai, valamint a külföldi iparjogvédelmi bejelentések és a megadott oltalmak száma, ami előmozdítja a magyar szellemi alkotások hasznosulásának sikerességét.

 

A Szegedi Tudományegyetem az IPARJOG_12 program keretében benyújtott Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból című találmány nemzetközi elővizsgálatának megindítása tárgyú, IPARJOG_12-1-2012-0002 azonosítószámú pályázata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján 1.990.013,- Ft összegű, visszatérítési kötelezettség nélküli támogatást nyert, amely a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból kerül finanszírozásra.

 

A „Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból című találmány nemzetközi elővizsgálatának megindítása” című projekt 2012.10.01. – 2013.10.01. között valósult meg, Dr. Buzás Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatójának vezetésével. A projekt célja a találmány magyar szabadalmi bejelentéséből származtatott nemzetközi elővizsgálatának megindítása, melynek megszerzésével a technológia vonzóbbá válhat az ipari hasznosítók számára.

A biogáz szektor a mai trendek szerint kirobbanó növekedés előtt áll. Az eredmények áttörést jelenthetnek a magas fehérje tartalmú szubsztrátok biogáz üzemekben történő alternatív hasznosítása körében, hiszen a jelenlegi tudomány állása szerint nem ismert olyan biogáz rendszer, amely magas fehérjetartalmú szubsztrátokat folyamatos üzemű fermentorokban is képes lenne huzamosabb ideig fenntartani.

Napjainkban óriási mennyiségben keletkezik olyan fehérjében gazdag ipari és mezőgazdasági melléktermék, melynek hasznosítása jelenleg még nem megoldott. A Szegedi Tudományegyetem kutatói által kidolgozott találmány egy olyan technológia, amely ideális és költséghatékony megoldást kínál a vágóhídi hulladék megsemmisítésére az eddigi meglehetősen költséges módszerekhez képest. Az eljárás az anaerob lebontást végző mikroba közösség összetételének megváltoztatásával a biogáz termelő rendszert fokozatosan hozzászoktatja a szakmai irodalomban ismert határok többszörösét meghaladó fehérje alapanyagokhoz. A szabadalmi bejelentés tárgyát képező eljárás alkalmas arra, hogy a fehérjében gazdag szubsztrátumokhoz alkalmazkodni képes, hosszú távon stabil és jó biogáz termelést eredményező mikrobiológiai közösséget alakítson ki. A speciális alapanyagokhoz alkalmazkodott mikroba közösség (mikroorganizmus-konzorcium) egységnyi fehérjében gazdag alapanyagból 30-50%-al több gáz termelésére képes, mint a nem alkalmazkodott rendszerek.

A technológia előnye, hogy a húsiparban, állattenyésztésben jelentős mennyiségben keletkező, túlnyomóan fehérje alapú veszélyes hulladék ezen új eljárás alkalmazásával a biogáz üzemekben is megsemmisíthetővé válik, ezzel új alapokra helyezve a fehérje alapú hulladékok megsemmisítését, a biogáz üzemek hulladékmegsemmisítő képességét, valamint a biogáz üzemek gazdaságos üzemeltetését.

 

A projekt megvalósítása során a magyar szabadalmi bejelentésből származtatott nemzetközi elővizsgálat első szakasza (PCT I.) került megindítására, melynek eredményeként a Szabadalmi Hivatal kibocsátotta az Írásos véleménnyel kiegészített újdonságkutatást és a Nemzetközi kutatási jelentést (WOISA). A nemzetközi elővizsgálat első szakaszának (PCT I.) eredményének ismeretében a Szegedi Tudományegyetem 2013. augusztusban megindította az elővizsgálat második szakaszát (PCT II.), amely jelenleg is zajlik.

 

Az IPARJOG_12 program keretében megvalósított „Biogas termelés fehérjében gazdag alapanyagokból című találmány nemzetközi elővizsgálatának megindítása” című projekt lezárását követően az elővizsgálati szakasz eredményének ismeretében, illetve a hasznosítási szempontokat figyelembe véve a következő lépés azon országok meghatározása, ahova érdemes lenne a szabadalmi oltalmat kiterjeszteni. Folytatódik a technológia további hasznosítási lehetőségeinek feltérképezése, a hasznosító partnerek azonosítása, amelynek érdekében a Szegedi Tudományegyetem szakemberei, kutatói folyamatosan együttműködnek a potenciális ipari partnerekkel.


uszt_logo_rgbInfoblokk2_KTIA_egyes_Sajtokozl_Kot_logo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek