Bezár

Hírarchívum

DSC_0009_2
Elkezdődik az SZTE központi épületének felújítása

Elkezdődik az SZTE központi épületének felújítása

2009. október 05.
2 perc
Elkezdődik az SZTE központi épületének rekonstrukciója, a Dugonics téri műemléket 2,5 milliárd forintból újítják fel.
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jövő év végére kívül-belül megújul az SZTE központi épülete, a Dugonics téri műemlék 2,5 milliárd forintos rekonstrukciója az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az intézmény – a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban – 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán.

DSC_0009

Szabó Gábor rektor azt követően, hogy hétfőn reggel jelképesen átadta az épület kulcsát a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatójának, Nemesi Pálnak, elmondta, a felújítást követően bővülnek a központi épület funkciói. Továbbra is itt kap majd helyet az egyetem vezetése, de itt működnek majd a kutatás-fejlesztés és az innovációt segítő központi egységek is.

A felújítás során az épület udvarát üvegtetővel fedik be, az így kialakított átrium kiállításoknak, kisebb rendezvényeknek adhat majd helyet. A második emeleti tanácsterem terét válaszfalakkal tagolják majd, az egyetem szenátusa pedig az aulában ülésezik majd 2011 elejétől.

A munkálatok indulása miatt új helyre költözött az épület utolsó lakója, a JATE Klub is. A szegedi hallgatók közkedvelt szórakozóhelye változatlan programokkal immár a Kálvária sugárút 9-11-ben a Garaboncziás Borozó szomszédságában várja vendégeit.

Az egyetem most megújuló központi épülete Szkalniczky Antal tervei alapján 1873-ban készült el, eredetileg főreáliskolának szánták, de már 1880-tól a Somogyi-könyvtár, három évvel később pedig a városi múzeum működött itt. 1894-ben az ítélőtábla költözött az épületbe, amelyet végül 1921-ben kapott meg a Kolozsvárról áttelepülő egyetem. Néhány évig az épületben működött a bölcsészkar, és itt tanult József Attila is.

nfu2 eu_erfa umft

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek