SZTE Info

munkajogi_pbv

Szegedi siker az országos munkajogi perbeszédversenyen

Idén, április 16-án immáron hetedik alkalommal került megrendezésre az Országos Munkajogi Perbeszédverseny a győri Széchenyi István Egyetem szerevezésében, ahol az SZTE ÁJTK hallgató ragyogóan helytálltak.

 
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A verseny az ország nyolc jogi karának hallgatói között folyik. Minden egyetem egy három hallgatóból álló csapatot nevez, akiknek a versenyen felperesi, alperesi vagy bírói pozícióban kell „szerepelniük”.

Az egyes csoportokba beosztott felperesek, alperesek és bírák minden esetben más-más egyetem hallgatói közül kerülnek ki.

A zsűri a versenyzők egyéni teljesítményét, munkajogi érvelését, megoldását és retorikai képességét értékelte, majd az egyéni pontszámok összesítése alapján határozták meg a jogi karok csapatainak összpontszámát.

Az SZTE képviseletében Hajdú Dóra, Stenger Natália és Palcsó Gergely indult a versenyen.

Hajdú Dóra a legjobb alperesnek, míg Stenger Natália a legjobb felperesnek járó címet is megnyerte, így összesítésben is az Szegedi Tudományegyetem csapata végzett az első helyen.

A második helyen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem csapata végzett, míg a harmadik a házigazda Széchenyi István Egyetem lett.

A győzelemnek köszönhetően jövőre a Szegedi Tudományegyetem szervezésben kerül megrendezésre a perbeszédverseny.

A csapatot Dabis Erzsébet, Ember Alex és Waldmann Gábor, Karunk Munkajogi és Szociális Jogi Tanszékének oktatói készítették fel a versenyre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.