Bezár

Sajtóarchívum

tanevnyito_kiemelt

„Közösségekben tanuljanak!” – javasolta a gólyáknak a rektor az SZTE tanévnyitó ünnepségén

„Közösségekben tanuljanak!” – javasolta a gólyáknak a rektor az SZTE tanévnyitó ünnepségén

2012. szeptember 01.
3 perc

A felsőoktatás nagyszabású átalakulása közepette indul az új tanév – fogalmazott Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora az universitas Szenátusa ünnepi ülésén.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem professzori karának menetével kezdődött 2012. szeptember 1-jén a 2012-2013. évi tanévnyitó ünnepség. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a megjelenteket.

– A felsőoktatás átalakulása közepette vagyunk, idén sok mindent másképpen csinálunk majd, mint korábban. Az egyetem az az évszázados intézmény, amely körül mindig változások zajlottak, mégis máig fennmaradt – jelentette ki tanévnyitó köszöntőjében Szabó Gábor. Az SZTE rektora úgy véli: az egyetemek működésének egyik erőforrása a felsőoktatásban felhalmozódott évszázados tudás, amely a szegedi universitas sajátja is. A másik erőforrás, amely az egyetemeket állandó mozgásban tartja: a hallgatók, akik itt tanulnak.

Nemzetközileg látható kutatóegyetemként dolgozzon, ez az SZTE célja – hangsúlyozta a rektor. – Meg kell felelnünk annak a küldetésünknek is, hogy az universitas a régió, a város fejlődésének motorja legyen. Sőt: tartozunk azzal is, hogy a környékbeli fiatalok számára jól hasznosítható képzéseket nyújtsunk – mondta. – Ám belső kohézió, a kari szolidaritás nélkül nem leszünk sikeresek – jelentette ki a rektor. – Optimista vagyok, mert a felsőoktatás mélyreható változásai közepette is megvan a Szegedi Tudományegyetemben az a potenciál, hogy még az eddigieknél is jobb munkát végezzen.

Kollégáknak nevezte az első éveseket az akadémikus rektor. A gólyákat fölszólította: „az itt megszerezhető szaktudás mellett legyenek értelmiségiek”, majd oktatóként azt tanácsolta, hogy formáljanak kis közösségeket, s próbáljanak meg együtt tanulni és haladni az egyetemen! „Találkozzanak és beszélgessenek egymással!” – fogalmazott.

 

Szeged városa nevében Botka László polgármester köszöntötte az SZTE polgárait: – Szeged sikeressége nagymértékben egyeteme fejlődésétől és gyarapodásától függ. Szeged fejlesztéseinek egy részét az egyetemhez köti – hangsúlyozta. Példaként említette az Európai Unió támogatásával épülő új klinikai tömböt, illetve a Dugonics és az Árpád tér rehabilitációját. – Közös érdekű nagy beruházás a közös európai lézerközpont szegedi létrehozása – hangsúlyozta Botka László. Hozzátette: a lézerközpont azért épülhetne föl épp Szegeden, mert a tudománynak ebben az ágában az itteni egyetemen működik nemzetközi hírű lézeriskola. – A lézerközpont létesítésének esetleges lemondása nem Szegednek, hanem Magyarországnak és a hazai tudománynak okozna beláthatatlan és hosszú távú kárt – fogalmazott, majd hozzátette: a lézerközpont mostani állapotában is megvalósítható!

 

Kitüntetéseket adott át a tanévnyitón Szabó Gábor: a Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Alapítvány Kuratóriuma idei díját Török Ervinnek, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék adjunktusának; valamint a Szegedi Tudományegyetem Sajtó Díját Forró Lajosnak, a TiszapART Kulturális Televízió főszerkesztőjének, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanársegédének.

 

Esküt tettek az első évesek, majd köszöntőt mondott Keresztes Ábel, az EHÖK elnökhelyettese, aki kiemelte: a szegedi egyetem az egyik legjobb közösségi hely.Információ: Újszászi Ilona SZTE sajtószóvivő mobil: +36 70 333-86-54, e-mail: szovivo@rekt.u-szeged.hu

 

tanévnyitó sajtószobába galéria
További képek a tanévnyitó ünnepségről itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek