Bezár

Hírarchívum

Szendrő Péter: a TDK-mozgalom neveli az új nemzedéket

Szendrő Péter: a TDK-mozgalom neveli az új nemzedéket

2013. március 26.
2 perc

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, Szendrő Péter az OTDK március 25-i, szegedi nyitányán portálunknak azt mondta: a mai fiatalok is vannak olyan tehetségesek, mint elődeik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

szendro peter– Hogyan emlékszik vissza: az ön szakmai fejlődésében mit jelentett az OTDK?

Másodévesen, 1960-ben nyertem egy konferenciát, majd a témámból diplomáztam, doktoráltam, sőt később az akadémiai doktorimat is ebből írtam. A részvétellel olyan nyilvánosságot kaptam, amitől megtanultam beszélni, vitatkozni, és eladni azt a tudást, amit megszereztem. Szeretném, ha sok-sok fiatal megízlelné ezt, és elhinné, hogy érdemes csinálni. Tehetség kell hozzá és szorgalom, nem igaz, hogy rossz az ifjúság – nagyon jók a fiatalok, csak nem mindenki egyforma.

 

– Mi a különbség a mostani OTDK és aközött, amit anno megnyert?

Akkor
Máthé Gábor egyetemi tanár, a jogi szakmai bizottság jelenlegi elnöke még joghallgató volt, és 50 évvel ezelőtt behajtatott egy konflison a karra, hiszen résztvevőként szerepelt. Az őt bíráló professzor arra bandukolt a holmijával, és megkalapozta őt. Az íve a történetnek, hiszen ugyanazok a szereplők vannak most jelen. Ez megmutatja, hogy az elmúlt 60 év alatt a TDK-mozgalom változatlanul működik és fejlődik, és az elitképzésből, a tanár-diák-mestertanítvány együtteséből nő ki az új nemzedék. Van persze különbség is, amit abban tudnék kifejezni, hogy a III. OTDK jogi szekciójára, amit szintén Szegeden tartottak, 12 dolgozatot neveztek, most, a XXXI. OTDK-ra pedig 300-at. Ma 16 szekcióval indul el az országos roadshow, de ennek a Tisza-parti városban tartják a negyedét – a jogon kívül az orvostudomány, a biológia és a testnevelés területeinek képviselői is itt mérettetnek meg. A régi időkhöz képest újdonság, hogy a határon túli magyar területekről is érkeztek ide résztvevők.

 

Szendrő Péter éppen Hódi Károly többszörös világbajnoki érmes fogathajó fiákerét búcsúztatta, amikor OTDK-s élményeiről kérdeztük. Az országos konferencia elnöke ugyanis egyben a Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesületének is a vezetője.

 

Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek