Bezár

Hírarchívum

skills_labor_kiemelt

Megnyitott a Skills labor az SZTE-n

Megnyitott a Skills labor az SZTE-n

2013. március 07.
2 perc

Március 6-án megnyitotta kapuit az a világszínvonalú Orvosi Készségfejlesztési Központ, amellyel bővül az SZTE Általános Orvostudományi Kara. Hazánkban egyedülálló berendezés működik e szimulációs laborban, ahol az orvostanhallgatók „vészhelyzethez” hasonló szituációkat modellezve is gyakorolhatnak a „babákon”.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) versenyképességének elengedhetetlen feltétele a most megnyíló Orvosi Készségfejlesztési Központ. Az orvosképzésben Magyarországon és nemzetközi szinten is egyedülálló az az infrastruktúra, ami itt létrejött – fogalmazott Szabó Gábor rektor a Dóm téri szimulációs labor megnyitóján.


Az ünnepségen Vécsei László, az ÁOK dékánja köszönetet mondott az egyetem vezetőségének azért, hogy támogatta a központ kialakítását. Megjegyezte: ahhoz, hogy versenyképesek maradjanak, jó néhány feladat vár még a karra. A véradó helyén egy genetikai-imunnológiai központot szeretnének kialakítani. A Tisza-parton pedig egy nagy előadótermekkel ellátott kongresszusok megtartására is alkalmas központot hoznának létre.


Boros Mihály professzor, az Orvosi Készségfejlesztési Központ megbízott vezetője összegezte az elmúlt időszakot. Megtudtuk: Barabás Katalin professzor asszonnyal 2002-ben kezdtek el gondolkodni egy szimulációs központ létrehozásán. A Sebészeti Műtéttani Intézetben 2005-ben meg is valósult egy sebészeti jellegű skills labor. Ezzel az eredménnyel egy nemzetközi kongresszuson is szerepeltek. Boros Mihály 2011 novemberében kapta a megbízást a Dóm téri labor kialakításával kapcsolatos tevékenységek koordinálására. 2012 februárjában kezdődött meg a tervezés, júniusban megszületett az építési engedély. A kivitelezést közbeszerzési eljárás után a HVAC Kft. vállalta 86 millió forintért. A munkálatok tavaly októberben kezdődtek, a műszaki átadás 2013 januárjában történt. A laborban elhelyezett szimulátorokat 150 millió forint értékben a TIOP 1.3.1 pályázat támogatásából vásárolták.


A köszöntők után a meghívottak megtekintették a skills központot, mely nem csak az orvostanhallgatóknak lesz hasznos. Barnai Máriától, az ETSZK dékán asszonyától megtudtuk: Boros Mihállyal megkeresik azokat a közös pontokat, amelyek alapján az egészségtudományban, de nem orvosi szakmában dolgozók is gyakorolhatnak a laborban. Például az ápolók, védőnők, gyógytornászok vehetik így igénybe az egységet. Az első feladat azonban az lesz, hogy az oktatókat tanítsák be a gépek kezelésére.

 

Bobkó Anna

fotók: Ócsai Gábor


AOK_skills_labor_galeria
A Skills labor megnyitóján készült képek itt megtekinthetők


Korábban írtuk:

Szegedikum az SZTE ÁOK új szimulációs központja


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ERFA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek