Bezár

Hírarchívum

Kulturális utazások az egyetemmel

Kulturális utazások az egyetemmel

2013. március 12.
2 perc

Irodalmi menetrend, Kosztolányi-talány és kultúrcsempészet – a Cultrail nevet viselő program hívószavai ezek. A projektben az SZTE partnercége, a DEAK Zrt. a szabadkai Városi Könyvtárral működik együtt több kulturális kezdeményezés támogatásában. Így irodalmi és egyéb művészeti eseményeken ismerhetik meg egymást a határ menti területek lakói.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Olyan együttműködésre helyezik a Cultrail projekt résztvevői a hangsúlyt, ahol valós társadalmi és szociális értékeket mutatnak meg – fogalmazott Susányi Tamás, a DEAK Zrt. és a szabadkai Városi Könyvtár közös programjával kapcsolatban. Az SZTE partnercégének vezérigazgatója elmondta: a Kulturális utazások Szeged és Szabadka régiójában nevet viselő kezdeményezés összeköt több, már meglévő eseményt, amelyek élményszerűségük és nyitottságuk révén alkalmasak az előítéletek eloszlatására vagy éppen az eltérő művészeti látásmódok bemutatására.

Így már márciustól megkezdődhetnek a két várost összekötő programok, amelynek első rendezvénye a Kosztolányi-talány nevű irodalmi vetélkedő lesz. Ágoston Privilla Valériától megtudtuk, hogy a nagy múltú Kosztolányi-napok folytatása a kezdeményezés, amelyen középiskolások mérhetik össze tudásukat. – Magyarországi diákokat is várunk programunkra, amely kulturális mobilitást modellez irodalmi hagyományokba illeszkedve – mondta a szabadkai Városi Könyvtár igazgatóhelyettese. A március 21-22-i vetélkedő vajdasági és dél-alföldi diákok megmérettetésével, valamint Szeged művészeti örökségének megismerésével fog telni.

 

Az utazás is tekinthető az együttműködés fő motívumának, így határon való átkeléshez vagy a híres sínbuszhoz is több rendezvény kötődik. Május 16-17-én tartják ugyanis az Irodalmi Kiš-ernyő nevű programot, amely egy kétnyelvű irodalmi tanácskozáson kívül egy buszos kirándulást is jelent a régió már bezárt kis állomásainak érintésével. Danilo Kiš, magyar származású szerb íróra műveinek felelevenítésével emlékeznek, s keresik majd a választ – a Tolnai Ottó által feltett kérdésre: Lehetséges-e a végtelen még számunkra?

Azonban az utazás ezzel nem ér véget: október 17. és 19. között idén is megrendezik a Szeged-Szabadka Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált, amelyet az SZTE bölcsészkarának munkatársa, Orcsik Roland hívott életre Kollár Árpáddal. – A kétnyelvű fesztivál célja a szerb–magyar kultúra közelítése, amit nagyjából 20 író jelenléte biztosít a rendezvényen – magyarázta a Mikola Gyöngyi. – Az osztálykirándulás hangulatát idéző fesztiválon új kulturális terek is megnyílnak, hiszen a vasútállomásoktól kezdve a határátkelőkig minden felolvasások vagy éppen koncertek helyszínévé válik. Ez egy misszió, amelynek köszönhetően a határ mentén élők megismerhetik egymás tőszomszédságát – tudtuk meg a DEAK Zrt.-t képviselő projektkoordinátortól.

 

A Magyarország-Szerbia IPA Határon átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló rendezvénysorozatról bővebb információ a kezdeményezés honlapján érhető el, míg a Sínbusz Fesztiválról az eseményhez tartozó blogon vagy Facebook-oldalán található részletesebb leírás.

 

Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek