Bezár

Hírarchívum

Üvegművésszel búcsúznak az SZTE-s tehetségek

Üvegművésszel búcsúznak az SZTE-s tehetségek

2013. május 27.
3 perc

Május 30-án 17 órakor Deák Zoltán, festőművész, műhelymester (SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszék) nyitja meg Pipei Borbála üvegművész kiállítását.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Fából vaskarika című tárlat – mely május 30-tól június 5-ig látható a Somogyi-könyvtárban – egyben az utolsó kiállítás az SZTE Tehetségpont és a bibliotéka idei rendezvénysorozatában.

 

Pipei_BorbalaPipei Borbálától, az SZTE JGYPK harmadéves építészeti síküveg szakirányos hallgatójától megtudtuk, szívesen alkalmaz különböző, egymástól idegen, idegennek ható anyagokat egy alkotáson belül. – Különös feszültséget próbálok kelteni ezzel. Fa, tökéletesen simára csiszolva, ellentétben a rozsdás vagy hidegnek ható, fémes csillogású anyagokkal, dróttal, dróthálóval, csipkével – magyarázta a művésztehetség.

 

A „Fából vaskarika” cím is erre utal. Több alkotásán használ egy kis felületen vöröset. Az egyszerűbb, letisztultabb formákat részesíti előnyben. Szereti láttatni a választott anyag eredeti színét, textúráját. A fa erezetét, vagy éppen a rozsdásodó fémet. A választott anyagtól függően többféle szín előállítása lehetséges. – Több esetben valami mókásat vagy oda nem illőt is belecsempészek a munkáimba – árulta el Pipei Borbála.

 

Pipei_Borbala_kekhullamA hallgató építészeti síküveg szakirányra jár, de – mint elmondta – az utóbbi időben sokkal jobban foglalkoztatja a szobrászat. Erasmus-ösztöndíj révén sikerült egy szemesztert külföldön, Törökországban töltenie, mely során új anyagokkal, technikákkal ismerkedhetett meg. Szegedi tanulmányai során főként síkkompozíciókat készített üvegből, ólmozott üvegtáblákat, rogyasztott, valamint fusing (több rétegben egymásra helyezett üveglapok) technikával készült alkotásokat. Törökországban viszont sikerült a plasztika irányába is elmozdulnia. – Több munkám is született kommunikáció témára, amelyeknél a Bábel-tornyot jelenítettem meg az üveg segítségével. Szeretem egy-egy témába mélyebben beleásni magam. A kint elkezdett munka folytatásaként a diplomamunkám is egy modern bábeli torony lesz. Mindig szerettem rideg anyagokkal dolgozni, de a fém csak az izmiri egyetemen kerített hatalmába. Ottani tanárom felkért, hogy vegyek részt egy workshopon. A helyi BMW-gyárban készítettünk szobrokat különböző használt gépalkatrészekből. Én úgy döntöttem, hogy egy nonfiguratív tárgyat hozok létre féktárcsákból és fékbetétekből. A gyár tulajdonosa egy kiállítást tervezett az elkészült szobrokból – mesélte Pipei Borbála, akinek alkotásai az egri OMDK-n is szerepeltek.

 

Kiállítások

- „Kitekintés”, Nyugi Kert, Szeged, 2013.

- OMDK, Craft, Plasztika szekció, Zsinagóga, Eger, 2013.

- „Maros parti Téli Tárlat”, Makói Hagymaház, Makó, 2012.

- „Seramik ve cam Sergisi”, Alsancak, Izmir, Törökország, 2012.

- „Watercolour Workshop”, Foca Belediyesi, Törökország, 2012.

- MKE és SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék hallgatóinak közös kiállítása művésztelepen készült alkotásokból, Csongrádi Galéria, Csongrád, 2011.

- Szegedi Tudományegyetem, Rajz-Művészettörténet Tanszék, IMDK, Szeged, 2010., 2011., 2012.

- Csongrádi Szarka Ödön Rendelőintézet, Csongrád, 2011.

- Csongrádi Művelődési Központ, Csongrád, 2011.

- „Látom a szépet” állandó kiállítás, Csongrád Önkormányzat, 2008.

 Pipei_Borbala_Babel_1_


Díjak, ösztöndíjak

- IMDK, SZTE-JGYPK, Rajz-Művészettörténet Tanszék, Szeged, 2012.

plasztika kategória: 2. helyezés, üveg kategória: 1., 2., 3. helyezés

- Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. Design pályázat: 1. helyezés, 2012.

- BMW-Workshop, Bornova, Izmir, Törökország, 2012.

- Erasmus-ösztöndíj, Dokuz Eylül Universitesi, Izmir, Törökország, 2012.

- „Sodrásban” antalógia, grafika, 2011.

 

MA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek