Bezár

Hírarchívum

A személyes adatok védelméről hallhattak előadásokat az SZTE PhD-hallgatói

A személyes adatok védelméről hallhattak előadásokat az SZTE PhD-hallgatói

2013. május 05.
3 perc

Az SZTE doktoranduszai egy speciális kurzuson vehettek részt, ahol a személyes adatok védelméről hallgathattak előadásokat áprilisban és májusban a Szent-Györgyi Albert Agórában. A tömbösített kurzuson az SZTE oktatói és meghívott neves előadók ismertették kutatási területeiket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma” (TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013) projekt a Szegedi Tudományegyetem Informatikai Doktori Iskola keretében a hallgatóknak két hónapos, négyalkalmas tömbösített kurzust hirdetett meg. A kurzust az egyetem bármelyik doktori iskolájának a hallgatója felvehette. A doktoranduszok április és május első hétvégéjén a személyes adatok védelmének jogi, etikai és informatikai kérdéseiről hallgathattak előadásokat a Szent-Györgyi Albert Agórában. Tíz kutató, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem munkatársai, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökhelyettese, a KSH belső adatvédelmi felelőse és több más neves szakértő tartott előadást. Az érdeklődők, akik az egyetemi ETR tanulmányi rendszerben vehették fel ezt a tavaszi féléves kurzust, napi 3-3 tudományos blokkban szerezhettek bővebb ismereteket a hazai és európai uniós adatvédelmi jogi szabályozásról és az adatvédelem etikai elveiről.

IMG_7503Alexin Zoltán, az SZTE TTIK Szoftverfejlesztés Tanszék oktatója és kutatója május 3-án az egészségügyi adatok kezeléséről, valamint a nagy adatbázisokban történő kutatásról tartott előadást a jelentkezőknek. Előadásában főként a magyarországi és nemzetközi adatvédelmi helyzetképre fektette a hangsúlyt, különös tekintettel a személyiségi jogokra és az egészségügyi adatok kezelésére. Kitért az etikai – főként az orvosi etikai alapelvek – és az egészségügyi vonatkozású jogszabályok egymással ellentétes irányára. Bemutatta az állítólagos anonim adatállományok lehetséges feltörésének módját a közösségi oldalak segítségével. A legnagyobb és a legalapvetőbb problémát abban látja, hogy a társadalom jelentős része nem tudja, milyen adatvédelmi jogokkal rendelkezik egy-egy adatszolgáltatás során, legyen az akár egy orvosi vizsgálat vagy egy banki szerződéskötés. Az egyetemi oktató több adatvédelmi peres eljárást is lefolytatott már számos indítványt jegyez az Alkotmánybíróságon és egyet a strasbourgi emberi jogi bíróságon. A szegedi klinikák páciensei az ő közbenjárásának köszönhetik, hogy a folyosókon kifüggesztve elolvashatják a személyes adataik védelméről szóló tájékoztatást.
 
alexin zoltanAlexin Zoltán szerint az adatvédelem témája izgalmas és időszerű, a TÁMOP-projekt keretében ezért is kívánták felhívni a hallgatók figyelmét erre. A május 3-i gyakorlati óra témája a szakember megfogalmazása szerint „hirtelen mély víz volt, ezért ritkán szokott nagyobb vita kialakulni az előadásokon”. Számos hiányosságot és elmaradottságot lát a szegedi kutató a nyugat-európai országok törvényeihez és etikai szabályaihoz képest. Úttörőnek vallja magát ennek a problémának a megoldásában. – Magyarországon a jogi szabályozás kőkorszaki megközelítéseket alkalmaz. Azért dolgozom, hogy ezeket a hibákat kijavítsam – mondta."


 

A programra az Infokommunikációs technológiák és a jövő társadalma (FuturICT.hu) című,
TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0013
azonosítószámú projekt keretében került sor. A projekt az Európai Unió támogatásával az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 


uszt_logo_rgb Infoblokk3_ESZA_egyes

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek