Bezár

Hírarchívum

Pályaválasztási előadással búcsúzott elnöki tisztségétől Zakar András

Pályaválasztási előadással búcsúzott elnöki tisztségétől Zakar András

2013. május 14.
2 perc

Zakar András átadta a stafétát Erdősi Erikának az MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának élén. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanára pályaválasztási előadással köszönt le a múlt héten 25 év tapasztalatát osztva meg a résztvevőkkel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Akadémiai Bizottság Székházában tartott előadással távozott 25 év után a Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottság éléről Zakar András. Az SZTE ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék főiskolai tanárát Erdősi Erika váltotta az egység élén. – A jó hagyományokat folytatni kell, ezért célom összefogni a területen „kalandozó” hallgatókat, oktatókat, s évente két alkalommal lehetőséget biztosítani számukra a bemutatkozásra – mondta el SZTE ETSZK Ápolási Tanszék tanszékvezető-helyettes főiskolai docense. Azonban az elnök asszony nem csupán Zakar András nyomdokaiba kíván lépni, tiszteletbeli elnöknek is felkérte a pszichológust, hogy együtt bővíthessék munkacsoportjuk létszámát a közeljövőben.

 

zakar_andras_001Zakar András május 14-én tölti be 66. életévét. A pszichológus amellett, hogy történelem-pedagógiai diplomáját a szegedi egyetemen szerezte meg, 1974 óta a Tisza-parti universitas munkatársa. A JATE Pszichológia Tanszékének tanársegédéből 1977-ben lett az egység adjunktusa, majd 1989-ben megkapta az egyetemi docensi kinevezését. A Pszichológiai Tanszéken belül létrehozott Pályalélektani Tanszéki Csoportot mindvégig vezette, a SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Pályalélektani Munkabizottságának elnökeként a múlt hétig dolgozott, azóta tiszteletbeli elnökként vesz rész munkájában. 1995 óta a szegedi universitas jogászhallgatói az előadókban is találkozhatnak Zakar Andrással az ÁJTK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék oktatójaként.

Az ünnepélyes gesztus után Zakar András 25 esztendő tanulságát foglalta össze A pályaválasztás mai feladatai című előadásában. – Mindenki érintő, örökzöld téma ez, de amikor a gyermeknek kell döntenie arról, merre veszi az irányt, a szülők általában idegesek – kezdte viccesen magyarázatát a pszichológus. A Pályalélektani Munkabizottság rendezvényén kiderült: pályaválasztáskor figyelembe kell venni, mit szeretne és mire képes a fiatal, valamint a munkaerőpiac milyen igényeket támaszt felé.

 

– Ezt tekintetbe véve kell a szakmának egy világnyelvekhez illeszkedő fogalomrendszert kidolgoznia, a technika vívmányait alkalmaznia, valamint a munkáltatók előrejelzését követni ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjon nyújtani a fiataloknak – hívta fel a figyelmet a tanácsadás kihívásaira, amelynek a pályakövetés is kiemelt feladata kell, hogy legyen.

 

Erdősi Erika egyet értett a pszichológussal, és saját, a hallgatóknak készített ápolói pályaprofil bemutatásával erősítette meg az elhangzottakat. A délutánt Mikes Lili mesterszakos jogászhallgató előadása zárta, aki OTDK-n is prezentált eredményeiről beszélt. Az SZTE ÁJTK hallgatóiról készített felmérésén keresztül mutatott rá pályaképük pszichológiai sajátosságaira, s kiemelte, hogy a szakma interperszonális jellege és a jogágak, jogintézmények pszichológiai kapcsolatai miatt érdemes a témakörrel foglalkozni.


Kiss Tímea

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek