Bezár

Hírarchívum

A Negyedszázaddal nyitott az SZTE Tehetségpont tárlatsorozata a Somogyiban

A Negyedszázaddal nyitott az SZTE Tehetségpont tárlatsorozata a Somogyiban

2013. május 12.
4 perc

Árnyas Koppány Negyedszázad című tárlatának megnyitójával május 9-én elkezdődött az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár idei négyhetes kiállítás-sorozata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130509_tehetsegpont_a_somogyi_konyvtarban_001– Immár években mérhető az SZTE Tehetségpont és Somogyi-könyvtár együttműködése, melynek keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy a Tehetségpont hallgatói kiállításokat tartsanak a bibliotékában. Ezen – tavaly óta szerződéssel is megerősített – együttműködés nélkül sokkal kevesebb lehetősége lenne tehetséges hallgatóinknak a kiállításra – mondta el köszöntőjében Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. Hozzátette: egy fiatal művész számára bizonyára semmi sem lehet fontosabb, mint az, hogy megmutatkozzon. A professzor köszönetet mondott Sófi Józsefnek, a Tehetséggondozó Tanács tagjának, aki a rendezvények előmozdításában részt vesz és intenzív kapcsolatot tart a művészhallgatókkal.

 

Nemes kezdeményezés indult el

Szekeres Ferenc grafikusművész, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének adjunktusa megnyitójában úgy fogalmazott, tartalmas kezdeményezésnek tartja a Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár közös kiállítássorozatát, a tehetséggondozó szervezet nemcsak a „dicső tudományok”, hanem a képzőművészet egzakt területeinek ifjú művelőit is felkarolja. – Egy nemes folyamat indult el itt, én pedig mindig szívesen nézem, mit alkot a fiatalabb generáció – így a grafikusművész. Hozzáfűzte: az utóbbi három-négy évben egyre gyakrabban vehetnek részt az érdeklődők az új generáció kiállításain. E nemzedék egyik igen meghatározó személyisége Árnyas Koppány is, aki többet tesz az alkotásnál: kultúraszervező tevékenységet is végez, az általa szervezett rendezvények arról tanúskodnak, hogy figyelemmel van társaira is. Az Aranyi Sándor által szervezett Plein Air Nemzetközi Alkotótelep kapcsán fogalmazódott meg benne a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep gondolata, mely a Plein Air szellemiségét fiatalokkal viszi tovább, s melyen román, szerb, török és holland vendégalkotók is megfordulnak.

 

Lírai lelkülette

SZS20130509_tehetsegpont_a_somogyi_konyvtarban_013Árnyas Koppány Ákos tavaly végzett a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanító és képi ábrázolás szakokon. A rajz tanszéken töltött évek alatt festészet szakirányra szakosodott, olyan oktatói voltak, mint Szabó Tamás szobrászművész, Gál Lehel festőművész és Popovics Lőrinc szobrászművész. Szekeres Ferenc – akinek szintén hallgatója volt Koppány – kiemelte, a fiatal művészpalánta Erasmus-ösztöndíjjal fél évet töltött Norvégiában, a hamari University College-ban, kint tartózkodása kamarakiállítással zárult. – Érdekes ez a fiú, és érdekes a világa is, amelyre az idegen környezetben is kíváncsiak voltak – összegzett az adjunktus.

 

A lírai lelkületű fiatalember képei arról tanúskodnak, hogy ez a fiú tudja, mit csinál. A Negyedszázad című kiállítás az elmúlt félév anyagából válogat, ez egyben azt is mutatja, hogy termékeny alkotó. Végül Szekeres Ferenc a híres romantikus német festőt, Caspar David Friedrichet idézte, aki egyszer azt tanácsolta egyik tanítványának, hogy ne azt fesse, amit maga előtt, hanem azt, amit magában lát. – „Ha ott nem látsz semmit, akkor azt se fesd, ami előtted van.” Ezek a gondolatok jutnak a szemlélő eszébe, ha Koppány Oskola utcáról készített festményét nézi. Ez nem az Oskola utca, ez Koppány Oskola utcája – magyarázta a grafikusművész.

 

A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójának falain a Szőke Tisza hajó is látható, valamint a fiatal alkotó romániai és norvégiai utazásainak emlékképei kaptak helyet. A kiállítás megnyitóján Ruszkai Tamara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja közreműködött fuvolán.

 

További részletek Árnyas Koppány honlapján: http://arnyask.blogspot.hu/

 

További májusi kiállítások

Május 16. (csütörtök), 17 óra

Pesti Emma festőművész Vannak olyan helyek című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, tanszékvezető egyetemi docens. Közreműködik: Pesti Blues Zoli – gitár. A kiállítás megtekinthető május 16-tól 22-ig

 

Mjus 23. (csütörtök), 17 óra

Kovács Anikó festőművész Színes gondolatok című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Fabulya Zoltánné, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Bodnár Balázs – gitár. A kiállítás megtekinthető május 23-tól 29-ig.

 

Május 30. (csütörtök), 17 óra

Pipei Borbála üvegművész „Fából vaskarika” című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Deák Zoltán, festőművész, műhelymester, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Gáspár Botond dszessz-zenész. A kiállítás megtekinthető május 30-tól június 5-ig.

 

Arany Mihály

Tehetsegpont_a_Somogyi_konyvtarban
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek